Dragostea, bat-o vina!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o zi a anului 1898, Stephanie, "furată" de avansurile amoroase ale unui chipeş vânător, a pierdut noţiunea timpului. Grăbită, a renunţat la clasica reţetă a tartei, a aruncat merele,

Într-o zi a anului 1898, Stephanie, "furată" de avansurile amoroase ale unui chipeş vânător, a pierdut noţiunea timpului. Grăbită, a renunţat la clasica reţetă a tartei, a aruncat merele, untul şi zahărul într-o tigaie şi a plecat să ajute la alte treburi. Când a realizat că a uitat de tartă, era cam târziu. Aşa că s-a hotărât să pună aluatul pe deasupra merelor, a băgat tigaia puţin în cuptor, a răsturnat-o şi, neavând timp s-o mai lase să se răcească, a servit-o caldă. A fost un deliciu!

Tartă Tatin cu mere Pentru 6 porţii
Ingrediente: 8 mere, 100 g zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilat, 75 g unt, patru vârfuri de cuţit de scorţişoară, 200 g făină albă, 100 g unt înmuiat, 1 gălbenuş, 1 lingură rom, două vârfuri de cuţit de zahăr, un vârf de cuţit de sare
Mod de preparare: Se amestecă făina cu zahărul, sarea şi untul, pentru a obţine o cocă sfărâmicioasă. Se adaugă gălbenuşul, romul şi 2 linguri apă. Se frământă un aluat flexibil, se înveleşte în folie şi se ţine o oră la frigider. Se curăţă merele de coajă şi de sâmburi şi se taie în sferturi. Se unge cu 1/2 din cantitatea de unt o tigaie de fontă (sau o formă de tartă) şi se presară deasupra jumătate din zahărul pudră. Se aranjează feliile de măr în cerc (se umple şi mijlocul), se presară cu restul de zahăr pudră şi scorţişoara şi se pun deasupra bucăţele din untul rămas. Se introduce tigaia la cuptor, la foc domol, pentru 10-15 minute, apoi se lasă să se caramelizeze la foc potrivit circa 1/4 oră. Se scoate din cuptor, se presară cu zahăr vanilat şi se lasă să se răcească. Se întinde aluatul într-o foaie rotundă, groasă de 3-4 mm, cu 4 cm mai mare decât diametrul formei. Se înţeapă foaia cu o furculiţă şi se pune peste mere, îndoind marginile sub fructe. Se coace în cuptorul încins 25-30 de minute. Se lasă să se răcească 5 minute în formă, apoi se desprind marginile cu un cuţit, se aşază o farfurie peste tartă şi se răstoarnă. Se serveşte călduţă.

ştiaţi că?
Auzind de succesul acestei tarte, patronul restaurantului Maxim din Paris îşi trimite la Hotelul Tatin un spion, deghizat în grădinar. Acesta fură secretul reţetei şi, de atunci, tarta Tatin figurează la loc de cinste în meniul celebrului restaurant. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs. sau o reţetă din repertoriul dvs. culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite