Dragoste ecologică, de Sfântul Valentin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darurile oferite de Ziua Îndrăgostiţilor pot fi înlocuite cu produse bio, în semn de iubire faţă de mediul înconjurător. Trandafirii, ciocolata, bijuteriile sau lenjeria fină sunt, fără

Darurile oferite de Ziua Îndrăgostiţilor pot fi înlocuite cu produse bio, în semn de iubire faţă de mediul înconjurător.

Trandafirii, ciocolata, bijuteriile sau lenjeria fină sunt, fără îndoială, darurile pe care toţi îndrăgostiţii şi le fac de Ziua Sfântului Valentin. Însă fabricarea tuturor acestor lucruri, pe care, ce-i drept, mulţi dintre noi le aşteaptă cu nerăbdare, reprezintă o sursă considerabilă de poluare!

Nimic nu-i poate împiedica însă pe cei care se iubesc cu foc să-şi arate, cu această ocazie, şi preţuirea faţă de planeta pe care trăiesc, înlocuind cadourile tradiţionale cu produse eco! Astfel, Ziua Sfântului Valentin poate deveni, pe lângă sărbătoarea iubirii, şi o sărbătoare ecologică!


Terra este un organism viu care are nevoie de iubire şi protecţie pentru a supravieţui. Omul se bucură primul de tot ceea ce înseamnă mediu înconjurător, dar tot el este cel care păstrează ori distruge cu bună ştiinţă toate darurile pe care natura ni le oferă necondiţionat.

Iubirea faţă de semeni înseamnă, în mare parte, şi iubirea faţă de locul în care aceştia trăiesc, faţă de plante sau animale fără de care viaţa noastră nu ar însemna mare lucru. Modalităţile în care ne putem exprima sentimentele pot fi destul de ingenioase, iar darurile pe care le facem cu diverse ocazii pot fi şi altele decât cele cu care am fost obişnuiţi până nu de mult.

Produsele din galantare pentru care se irosesc materii prime, de multe ori nereciclabile, nu pot exprima mai multă iubire decât o plimbare romantică sub clar de lună ori o seară în doi la lumina discretă a lumânărilor. Un cadou nu înseamnă neapărat o brăţară de aur, flori care cresc forţat în sere sau batoane de ciocolată care mustesc de e-uri.


Florile lasă în urma lor suferinţă


De Sfântul Valentin sau cu orice altă ocazie ne arătăm preţuirea faţă de cei apropiaţi printr-un buchet imens de flori. Dar nu ne gândim aproape niciodată că acest gest nu este ecologic, şi nici chiar etic. Resursele energetice angrenate în alcătuirea unui buchet de 25 de trandafiri echivalează cu o plimbare făcută cu maşina preţ de 20 de kilometri. Cele mai multe flori vin din locuri îndepărtate, cu avionul sau în camioane, iar pentru a rezista în timpul transportului sunt conservate sau refrigerate.

Cu ocazia sărbătorilor, producţia în serele de flori se triplează şi, la fel, consumul de energie, în special iarna. Pesticidele şi îngrăşămintele chimice garantează producţia şi reduc riscurile producătorului. Dar toate aceste chimicale cu ajutorul cărora florile cresc rapid poluează solul, ameninţă sănătatea muncitorilor şi le pot declanşa chiar celor cărora le sunt aduse în dar tot felul de alergii. Mulţi dintre oamenii care lucrează în sere au dureri de cap, ameţeli, insomnii, greţuri, iar pe termen lung se aleg cu boli incurabile, cum ar fi cancerul, sau trebuie să facă faţă unor afecţiuni cronice, cauzate, bineînţeles, de diversele substanţe chimice care "hrănesc" ori colorează artificial plantele.


Trandafirii emană CO2


Creşterea forţată a florilor reprezintă o sursă importantă de poluare, iar plantele care nu se dezvoltă în mod natural devin un pericol chiar şi atunci când zac aproape fără viaţă în florării sau în vază. Un singur trandafir olandez, obţinut în condiţii de seră, emană 670 grame de dioxid de carbon!

Florile reprezintă un simbol.
Ele nu trebuie smulse din pământ ca să dovedească sentimentele. Şi nici nu trebuie să-i determinăm pe cultivatori să-şi dea peste cap serele pentru a face faţă unui consum exagerat. Alternativa la producţia industrială de flori, care presupune un afront adus mediului, o reprezintă florile bio.


Sunt mai scumpe, dar mirosul şi aspectul lor sunt inegalabile. Florile bio cresc natural, fără chimicale, au un miros îmbătător şi, datorită preţului, care este destul de mare, nu se vând în cantităţi uriaşe, fapt care conduce la un echilibru între cerere şi ofertă. Mai pot fi oferite în dar şi florile în ghiveci. Sau florile presate! Un cadou ingenios poate fi făcut confecţionând flori din hârtie reciclabilă. Nu costă mult, iar efectul va fi deosebit, deoarece cadoul făcut chiar de acela care îl oferă are o valoare mult mai mare decât un trandafir cumpărat în grabă de la florăreasa din colţ.


Aurul ucide


Bijuteriile din aur au fost şi sunt la mare preţ. Orice femeie îşi doreşte să primească în dar tot felul de obiecte confecţionate din cel mai preţios metal de pe pământ. Dar aurul pune în pericol viaţa oamenilor şi mediul înconjurător! El provoacă stricăciuni locurilor din care este extras, iar condiţiile de exploatare din minele de aur sunt dintre cele mai periculoase.


Minereul de aur este sfărâmat şi introdus în cuve în care se toarnă cianuri. Unele exploatări miniere folosesc tone de cianuri pe zi. Oamenii care trăiesc în preajma minelor din care se extrage aur resimt din plin efectele poluante ale acestor substanţe chimice atât de dăunătoare. Păşunile sunt distruse, sursele de apă sunt puternic afectate din cauza deversărilor de cianuri, iar animalele mor otrăvite sau de foame.

În Ghana, de exemplu, mii de săteni nu au apă potabilă, din cauza exploatărilor aurifere din jur. Iar în Peru, unde se află cea mai rentabilă mină de aur din America de Sud, oamenii suportă de multă vreme consecinţele nefaste ale cianurilor care se manifestă prin boli cronice şi moarte prematură.

Darurile bio care pot fi oferite celor dragi sunt nenumărate. Există deja în magazine haine confecţionate din bumbac bio. Tricouri, blugi, lenjerie intimă, toate aceste articole sunt superioare calitativ celor produse din fire sintetice şi nu pun în pericol sănătatea celui care le poartă. Există, de asemenea, produse cosmetice bio, care surclasează cremele şi deodorantele pe bază de substanţe chimice. Urmează dulciurile bio, printre care se numără ciocolata din cacao obţinută din culturi netratate.

Un poem, o ilustrată electronică, un obiect personalizat, util, confecţionat din materiale reciclabile sau flori din hârtie, toate acestea pot valora la fel de mult ca şi trandafirii olandezi care mor după câteva zile, aruncaţi la gunoi, sau pot să transmită simboluri mult mai puternice decât sacoşele pline cu tot felul de produse, de multe ori inutile, care pun în pericol mediul înconjurător.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite