Omul care a adus Pepsi în Dragomireşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul care a adus  Pepsi în Dragomireşti
Omul care a adus Pepsi în Dragomireşti

Directorul general al noii fabrici de băuturi răcoritoare, Constantin Melnic, este cel care i-a convins pe americani să investească 150 de milioane de dolari în judeţul Ilfov. În 13 ani, Constantin Melnic a parcurs drumul de la poziţia de inginer electronist până la cea de director general al celei mai mari fabrici Pepsi din Europa.

Constantin Melnic este considerat de Mike Holmes, preşedintele Pepsi Americas în România, drept unul dintre cei mai curajoşi angajaţi ai companiei, întrucât a avut tăria de a suţine un proiect de investiţii de nu mai puţin de 150 de milioane de dolari.

„ Melnic a avut foarte mult curaj să intre la mine cu o machetă a noii fabricii şi să-mi spună că a găsit ceea ce ne trebuie“, spune Holmes despre Melnic. „Curajul s-a dovedit şi mai mare când ne-a spus că unitatea va costa între 100 şi 150 de milioane de dolari“, a punctat Mike Holmes.

Negocieri prin teleconferinţă

Melnic spune că munca de convingere a şefilor săi direcţi şi, mai ales a celor americani, a fost unul dintre cele mai dificile momente din cariera sa.

„Nu i-am convins numai eu, ci întreaga echipă care a lucrat la proiect. A fost destul de dificil, în primul rând din cauza culturii: ei sunt americani, iar noi est-europeni. Le-am prezentat ideile şi am avut noroc că le-au acceptat, pentru că nu îţi dă nimeni 150 de milioane de dolari foarte uşor“, a declarat Melnic pentru „Adevărul“.

Unul dintre principalele argumente privind construcţiei unei fabrici noi a fost creşterea capacităţii de producţie cu 30-35% şi consolidarea afacerilor companiei pe piaţa internă care cresc, anual, cu 10-20%.

De asemenea, mutarea iminentă a fabricii Pepsi din Bucureşti (Uniunea Europeană nu mai permite existenţa fabricilor în zonele intraurbane) a fost un alt argument puternic pe care s-a bazat Melnic atunci când a susţinut proiectul noii unităţi de producţie.

După prezentări peste prezentări, strategii şi multe simulări, americanii  au acceptat investiţia. După ce criza a lovit la nivel global, Pepsi şi-a reevaluat toate proiectele de investiţii. Lui Melnic parcă i se prăbuşise cerul pe el. “Dacă americanii nu vor mai da drumul proiectului?”, se întreba retoric Melnic.

În toamna anului trecut, Melnic şi-a strâns din nou echipa în frunte cu Mike Holmes. Le-a expus, prin intermediul unei telecoferinţe, şefilor companiei americane cu sediul în Mineapolis, încă odată motivele pentru care investiţia trebuie că continue. Nu i-a fost foarte greu, deoarece americanii au zis „ok“ după numai cinci minute de teleconferinţă.

Tatăl „Dragonului“

În anul 2007, Melnic a fost numit manager de proiect al fabricii Pepsi Americas din Covasna. Ideea de a mai manageria un proiect i-a venit lui Melnic după ce a finalizat o serie de investiţii în modernizarea şi în extinderea unităţii din Covasna.

„Eu am trei copii: fata mea, fabrica din Covasna şi cea nouă din Dragomireşti, pe care am intitulat-o «Dragonul»“, afirmă Melnic. Recunoaşte, însă, că ultimul „copil“ i-a dat cele mai multe bătăi de cap.

„Nici nu mai ştiu câte nopţi nu am dormit lucrând la proiect. Cel mai mult am muncit după ce planul a fost aprobat şi am demarat lucrările“, spune Melnic. Referitor la zonă, Melnic spune că a avut de ales între mai multe localităţi, dar ales comuna ilfoveană datorită apropierii de Bucureşti, a infrastructurii deja create şi a calităţii bune a apelor.

image

Le-am prezentat ideile şi am avut noroc că le-au acceptat, pentru că nu îţi dă nimeni 150 de milioane de dolari foarte uşor.

image


Constantin Melnic
director general fabrica
Pepsi Dragomireşti

Carte de vizită

Constantin Melnic are 48 de ani şi este de profesie inginer electronist. S-a angajat în anul 1993 ca inginer electonist la Quadrant Amroq Beverage, producătorul brandurilor Pepsi în România, companie ce a fost cumpărată în 2007 de compania-mamă Pepsi Americas.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite