Dracula Park va da în judecată guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma unui control efectuat de Autoritatea de Control a Guvernului, Executivul a demarat procedurile de reziliere a contractului de asociere a RAPPS cu S.C. "Dracula Park" S.A. Cum au primit

În urma unui control efectuat de Autoritatea de Control a Guvernului, Executivul a demarat procedurile de reziliere a contractului de asociere a RAPPS cu S.C. "Dracula Park" S.A. Cum au primit acţionarii această veste ne spune managerul general al societăţii, Sorin Marica.
- Cum aţi primit vestea începerii rezilierii contractului încheiat cu RAPPS?
- Am fost total surprins. Nu ştiu de ce a stârnit atâta înverşunare contra acestui proiect. Probabil că de vină e politizarea excesivă şi asocierea cu fenomenul corupţional. Eu am insistat de la început să nu ne asociem cu statul, tocmai pentru a ne feri de astfel de probleme. În România există mentalitatea generală că orice afacere cu statul trebuie neapărat să se asocieze cu corupţia şi comisionul.
- Aţi fost sunat de acţionari? Sunt îngrijoraţi de soarta banilor?
- Bineînţeles şi este normal să fie îngrijoraţi. Luni, 27 martie, avem Adunarea Generală a Acţionarilor şi decizia va fi a lor în ceea ce priveşte soarta proiectului. Lumea vorbeşte că s-au pierdut banii sau că i-a luat nu ştiu cine. Când s-a mutat construcţia parcului de la Sighişoara la Bucureşti, cine a vrut să se retragă şi-a primit banii înapoi. În 2001 aveam 15.000 de acţionari, acum au rămas 13.804, din care 44 sunt societăţi comerciale. Capitalul social este de 82 miliarde de lei şi vreau să le spun acţionarilor că banii există. Am făcut plasamente în acţiuni la Bursă, avem depozite bancare şi alte investiţii, pentru că nu puteam să ţinem banii în cont degeaba. În cazul în care AGA decide lichidarea societăţii, vom da oamenilor banii înapoi: 100% sau mai puţin, depinde de valoarea activelor şi pasivelor firmei la acea dată.
- Vă gândiţi să vă asociaţi acum cu mediul privat?
- Este una dintre posibilităţi, dar înainte de toate trebuie să vedem cum se va termina această poveste. Eu nu renunţ uşor la proiectul făcut pentru Snagov, în care am investit o mulţime de bani. Guvernul spune că noi nu ne-am achitat de obligaţiile avute. Nu este aşa. Am obţinut toate aprobările necesare şi am elaborat un studiu-cadru executat de profesionişti. Am obţinut promisiuni de finanţare şi am avut numeroase contacte cu investitori interesaţi de proiect. Din nefericire, RAPPS nu ne-a trimis cererea lor de participare la profit şi pierderi, motiv pentru care nu am putut finaliza actele asocierii. Până nu o să avem un statut juridic clar, nimeni nu vine să investească de teamă că mâine se schimbă guvernul sau structura politică şi pierde banii.
- Guvernul doreşte şi anularea titulaturii de parc industrial, improprie unui parc de distracţii?
- Legea care defineşte conceptul de parc industrial stabileşte că în acea zonă se pot dezvolta activităţi economice, industriale şi de servicii. "Dracula Park" va avea, pe lângă un castel medieval, un hipodrom, un aqua-parc, un circuit auto, restaurante, hoteluri, iar activităţile de acolo pot fi catalogate drept servicii. Toate aceste iniţiative creează locuri de muncă pentru populaţia din zona Snagov. Am să mă lupt pentru păstrarea locaţiei, pentru că avem în apropiere aeroportul. Viitoarea Autostradă Bucureşti-Braşov trece prin incinta parcului şi zona dintre lac şi pădure este deosebită. Când l-am dus să viziteze locul, nepotul lui Walt Disney mi-a spus: "Sunteţi tâmpiţi dacă nu construiţi aici".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite