Dr. Robert O. Young, nutriţionist, microbiolog şi naturopat: „Sănătatea şi viaţa pot fi o alegere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Young este consultantul nutriţionist al mai multor persoane publice, printre care  şi Hillary Clinton
Doctorul Young este consultantul nutriţionist al mai multor persoane publice, printre care şi Hillary Clinton

Cu un nume predestinat, Young (tânăr), celebrul medic american şi-a dedicat peste 20 de ani din viaţă descoperirii reţetei care să ţină boala şi bătrâneţea la distanţă.

„Dr. Young", cum i se spune, a introdus noţiunea de alimentaţie alcalină şi a demonstrat cu argumente solide că echilibrarea pH-ului organismului poate face minuni pentru sănătate. A fost fascinat să afle că şi în folclorul poporului român există un basm despre „tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte", idee care l-a urmărit pe parcursul întregii sale cariere în cercetare. Mi-a promis că
va învăţa să spună asta în română.

„Weekend Adevărul": Bun venit în România! Ne-aţi mai vizitat şi în urmă cu doi ani. De data aceasta, cu ce ocazie?

Dr. Robert O. Young: Da, aşa este. M-am întors de data aceasta pentru a împărtăşi mai multe dintre concluziile cercetărilor mele şi pentru că de curând am inaugurat la Budapesta o fabrică, un depozit şi un lanţ de distribuţie pentru câteva dintre produsele nutraceutice (n.r. - suplimente alimentare) create de mine. Sper să existe o cerere în acest sens şi în România.

Trei dintre cărţile dvs., Miracolul pH-ului pentru slăbire", „Dieta Young - Miracolul pH pentru o sănătate perfectă" şi „Dieta Young pentru bolnavii de diabet", se găsesc în librăriile din România. Poate un cititor obişnuit, doar aplicând ceea ce scrieţi în aceste cărţi să-şi îmbunătăţească starea de sănătate?

Da, acesta este şi motivul pentru care aceste cărţi au fost scrise, am încercat să simplificăm ştiinţa, astfel încât toată lumea să poată înţelege cum funcţionează. În aceste cărţi le aduc argumente oamenilor de ce este important să mănânce ­într-un anume fel şi să trăiască într-un anume fel.

image

" Intestinul este regiunea din corp unde are loc cu adevărat creaţia, aici se pot produce celule stem embrionare. "

Care sunt principiile de bază explicate de dvs. în aceste cărţi?

Principiile de bază se referă la două descoperiri majore: prima dintre ele este aceea că organismul uman a fost creat să aibă o compoziţie alcalină la bază, iar pentru a fi sănătoşi, trebuie să ne păstrăm această alcalinitate. A doua premisă este aceea că toate funcţiile fiziologice, respiraţia, mişcarea, inclusiv gândirea, au efect de acidifiere. Iar dacă noi nu eliminăm eficient aceşti acizi prin procesele de excreţie - transpiraţie, urinare, defecare -, acumularea acestor acizi în spaţiile interstiţiale şi în organe duce la îngrăşare, la ­boli şi la îmbătrânire prematură. De altfel, metafora, analogia simplă cu care începe cartea „Miracolul pH-ului" te pune în faţa următoarei probleme: dacă ai un acvariu cu un peşte, iar peştele se îmbolnăveşte, ce faci,
tratezi peştele sau schimbi apa? Tu ce ai face?

Eu aş începe cu schimbarea apei. (reporterul)

Daa! A doua problemă pe care o ridic se referă la modalitatea de tratament aplicată de ştiinţa medicală astăzi: ce fac ei, schimbă apa sau tratează peştele? Pe scurt, dacă mă întrebi care sunt diferenţele, metodele medicale obişnuite tratează simptomele, eu tratez cauzele.

Pare că deţineţi secretele la care râvneşte omenirea dintotdeauna: viaţă sănătoasă şi tinereţe prelungită.

Da, denumesc acest stil de viaţă şi de alimentaţie miracolul pH-ului pentru a le explica oamenilor care le sunt posibilităţile. Ştiu că există mulţi factori care duc la îmbolnăvire şi este greu să-i controlăm pe toţi, dar, până la urmă, sănătatea şi viaţa pot fi o alegere, aşa cum boala şi moartea pot fi o alegere.

Vorbiţi-ne, vă rog, despre unul dintre aceste secrete, apa alcalinizată şi ionizată.

Indiferent că este vorba despre o persoană sănătoasă, care vrea să-şi păstreze sănătatea, sau despre o persoană care este în faţa unei provocări, precum diabetul insulinodependent sau chiar un cancer în fază incipientă, apa alcalină reprezintă un început al procesului de refacere, de remisie. Oricât de sănătos te-ai considera, apa alcalină îţi poate îmbunătăţi starea. Îi poate ajuta pe bolnavii de cancer să-şi învingă boala, îi poate ajuta pe bolnavii de diabet să nu mai depindă de tratamentul cu insulină, dar şi o persoană care face sport să-şi îmbunătăţească performanţele.

Primul pas ar fi să se asigure că organele excretoare funcţionează la parametrii normali, că pot asigura eliminarea toxinelor. În acelaşi timp, ar trebui să se crească nivelul de hidratare al organismului cu apă ionizată. Ionizarea se poate face în sens acid sau în sens bazic. Atunci când ionizezi ceva, îi creşti capacitatea electrică şi reactivitatea la electricitate.

În cazul apei alcalinizate şi ionizate, noi îi mărim capacitatea electrică astfel încât să se ajungă la un pH de 9,5, pe o scală de la 1-14, 7,2 fiind pH-ul neutru. Dar întotdeauna când bei apă alcalinizată şi ionizată pentru a stimula capacitatea de eliminare a toxinelor, ar trebui să ai, în paralel, o dietă bazată pe fructe şi legume verzi. Şi recomand ca aceste vegetale să fie consumate sub formă de suc sau de piure. De altfel, în cadrul programelor noastre de detoxifiere, pacienţii consumă într-o primă etapă numai hrană lichidă, mai uşor de asimilat.

" Alimentele acide distrug neuronii din intestine. Şi trebuie să ştiţi că avem mai mulţi neuroni în intestine decât avem în creier. "

Totuşi, nu se pierd astfel o parte din fibrele pe care aceste vegetale le-ar aduce organismului consumate ca atare?

Într-adevăr, consumate ca atare, fructele şi legumele ajută la curăţarea intestinului de reziduuri. Asta pe de o parte. Pe de altă parte însă, pentru persoanele care sunt constipate, mai multe fibre ajunse în intestin ar putea îngreuna situaţia, pentru că ar fi mai multă materie de eliminat. De altfel, în cadrul programelor de detoxifiere, le recomand pacienţilor mei un aport scăzut de fibre.

Cum rămâne atunci cu recomandarea nutriţioniştilor de a consuma cât mai multe fructe şi legume?

Nu poţi spune, pur şi simplu, mănâncă mai multe fructe şi legume, pentru că există fructe şi legume acide şi fructe şi legume alcaline. De exemplu, ananasul, perele sau portocalele sunt fructe acide. De ce? Pentru că au conţinut mare de zaharuri. Să nu uităm că majoritatea oamenilor sunt dependenţi de zahăr, iar mai mult zahăr înseamnă mai mult acid. Or, mai mult acid înseamnă mai multe daune provocate intestinelor. Pe de altă parte, lămâia, lime-ul şi grepfrutul sunt fructe alcaline, deşi multă vreme au fost considerate acide din cauza acidului citric din compoziţie. Însă ele au un conţinut redus de zaharuri şi multe săruri de potasiu în compoziţie, ceea ce le face alcaline.

Despre obiceiul de a bea suc de portocale la micul dejun ce părere aveţi?

Portocalele sunt fructe acide ce conţin acid citric şi fructoză. Iar fructoza este o neurotoxină, care se poate fragmenta şi produce multe daune în organism. Pe scurt, nu există suficiente componente minerale în portocale ca să compenseze acţiunea acidului citric. În urma cercetărilor, am ajuns la concluzia că un singur pahar cu suc de portocală sau de mere anesteziază acţiunea sistemului imunitar timp de cinci ore.

Deci, este mai bine să consumăm fructele ca atare sau sub formă de sucuri?

Fructele întregi sunt forme de energie vie, intactă. Cu cât le prelucrăm mai mult, ele îşi pierd această proprietate. De altfel, asta se întâmplă cu toate alimentele prelucrate industrial. Rezumându-mă la fructe, ar trebui să le preferăm pe cele întregi şi alcaline. Însă, într-o primă etapă, pentru a le putea asimila mai uşor, ar trebui să le consumăm sub formă de sucuri sau de piureuri. De aceea, sucurile alcaline vor fi cu atât mai uşor de asimilat la nivelul intestinului subţire prin intermediul cililor cu care sunt căptuşiţi pereţii lui. În felul acesta, chimul alimentar (ceea ce rezultă din prelucrarea digestivă) se transformă în celule stem embrionare, crescând capacitatea de refacere a organismului. Aceasta este zona din corp unde are loc cu adevărat creaţia. Nu putem produce celule embrionare din hrană solidă, pentru asta avem nevoie de hrană lichidă şi alcalină.

Pe scurt, aşa se produce vindecarea...

Da, vindecarea trebuie să se întâmple din interior spre exterior. Bolile, indiferent că sunt oftalmologice, pulmonare sau neurologice, se produc din cauza problemelor care au loc la interior. Evident, mai puţin bolile respiratorii, care apar pe fondul fumatului sau poluării. În afara acestor boli, celelalte vin din interiorul nostru, cu precădere din tubul digestiv. Aceste alimente sunt atât de acide încât distrug neuronii din intestine. Şi trebuie să ştiţi că avem mai mulţi neuroni în intestine decât avem în creier.

Asta ar putea fi o explicaţie pentru acţiunile unora dintre noi...

Daa!! De aceea sunt atâtea probleme la Washington D.C. (râde). Unii dintre politicienii noştri sunt constipaţi.

" Dacă nu ai timp să faci mişcare, atunci vei fi nevoit să-ţi găseşti timp să mori. "

" Avem atâtea probleme la Washington D.C. pentru că unii dintre politicienii noştri sunt constipaţi. "



„Dieta Young nu este o dietă, ci un mod de a fi"

În ce constă, pe scurt, dieta Young?

Frumuseţea acestei diete vine din faptul că nu este o dietă, ci un mod de a fi. Prin adoptarea acestui mod de alimentaţie, poţi mânca oricând şi oricât vrei, pentru că nu se bazează pe calcularea numărului de calorii, ci pe ideea de a mânca doar anumite alimente. Acestea trebuie să fie în stare brută, cât mai puţin preparate la foc şi, de preferat, organice, cât mai puţin tratate chimic. Ştiu că este greu în România, dar trebuie să faci tot posibilul pentru sănătatea ta. De asemenea, trebuie să predomine legumele verzi, pentru că acestea sunt cele mai bogate în clorofilă. Iar clorofila ajută la producerea sângelui de care au nevoie toate ţesuturile din organism.

Daţi-ne, vă rog, nişte trucuri să ne păstrăm alcalinitatea organismului şi, implicit, sănătatea fără a investi nici prea ­mulţi bani, nici prea mult timp.

Un truc ar fi ca atunci când te simţi lipsit de energie, când simţi nevoia să mănânci ceva dulce, să-ţi presari puţină sare de mare (grunjoasă) în căuşul palmei, să o mănânci şi să bei apă. Îţi va creşte nivelul de energie şi nu vei mai simţi nevoia să mănânci dulciuri. Alt truc ar fi să mănânci zilnic salate peste care să pui ulei de măsline extravirgin, iar secretul este să pui multă sare peste aceste salate. Sarea este cheia pentru energie. Sarea îţi ridică nivelul de energie, zahărul te lasă fără energie. Dar sarea trebuie să fie naturală, indiferent că este din mare sau din salină.

Asta este o surpriză! Credeam că excesul de sare este nociv...

Da, sarea este periculoasă dacă ai acidoză (aciditate mare în organism) sau dacă eşti constipat. Totuşi sarea este elementul de bază pentru alcalinizare.

Ce rol are sportul în procesul de alcalinizare?

Dacă nu ai timp să faci mişcare, atunci vei fi nevoit să-ţi găseşti timp să mori. Corpul nostru a fost proiectat să se mişte. Muşchii gambei sunt inima sistemului nostru limfatic. Când ei se contractă, împing limfa de jos în sus, iar aceasta adună toxinele din toate ţesuturile şi, întorcându-se, le aduce către aparatul excretor. De aceea, mişcarea este foarte importantă.

Dar cât sport, prea mult sport nu produce creşterea nivelului de aciditate?

Recomand minimum o oră de mişcare pe zi. Important atunci când faci exerciţii este să transpiri, dacă nu transpiri, nu faci exerciţii. Cel de-al treilea rinichi pe care îl avem este pielea noastră şi trebuie să-l ajutăm să funcţioneze.

image

CV            

- Pionier în nutriţia alcalină

- Numele: Robert O. Young
- Data naşterii: 6 martie 1952
- Starea civilă:  căsătorit, are trei copii
- Studiile şi cariera:
- În 1970 a obţinut diploma în biologie şi în business la Universitatea din Utah.
- În 1993 a finalizat masteratul în nutriţie la Colegiul American din Birmingham, Alabama.
- În 1995 îşi începe doctoratul în chimie şi în biologie la Colegiul Clayton.
- În 1999 îşi ia doctoratul în naturopatie – un sistem medical complet şi coerent ce pune accent pe stimularea mecanismelor naturale de vindecare a corpului.
- Este membru al Socie­tăţii Americane de Microbiologie, al Asociaţiei Americane de Naturopatie şi membru de onoare al Asociaţiei de Sănătate Holistică din Connecticut.
- Este autor al mai multor cărţi de nutriţie şi de medicină alternativă, traduse în 17 limbi şi vândute în peste un million de exemplare.
- Locuieşte în: Alpine, Utah, SUA

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite