Două recorduri de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri au fost înregistrate cel mai mare consum de energie electrică pe timpul verii şi cea mai ridicată temperatură a lunii iulie din istoria modernă a României Aparatele de aer condiţionat

Ieri au fost înregistrate cel mai mare consum de energie electrică pe timpul verii şi cea mai ridicată temperatură a lunii iulie din istoria modernă a României

Aparatele de aer condiţionat şi ventilatoarele au urcat consumul de energie electrică la cote-record. Valorile maxime înregistrate la nivelul ţării, pe 19 iulie, au fost din nou depăşite ieri. Companiile de distribuţie nu mai fac faţă acestei solicitări şi anunţă că, în următoarea perioadă, vor avea loc întreruperi colective controlate în alimentarea cu energie a populaţiei.

Tot ieri, la Calafat au fost înregistrate 44,1˚C, temperatură-record pentru luna iulie. Astfel a fost depăşită valoarea de 43,5˚C care se afla în topul celor mai ridicate temperaturi, din data de 5 iulie 2000. Valoarea înregistrată ieri este cu numai patru zecimi sub recordul absolut al României, care datează din 10 august 1951.

Numai în Bucureşti, consumul a atins în ultimele două zile valori cu 50% faţă de medie, fiind la cel mai mare nivel înregistrat vreodată, a declarat, ieri, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Acest lucru a dus la supraîncărcarea transformatoarelor şi întreruperea alimentării cu electricitate în mai multe zone ale Capitalei.

Pericol de incendiu

De altfel, Vosganian a anunţat că, pe anumite perioade, vor exista întreruperi colective, controlate, în alimentarea cu energie. "Acest consum cu totul neobişnuit de energie electrică duce la încărcarea excesivă a unor transformatoare, ceea ce presupune din partea Electrica o muncă uriaşă de descărcare a acestora şi transferarea sarcinii respective pe alte transformatoare.

Ne cerem scuze populaţiei Bucureştiului, dar este posibil ca, pe anumite perioade, să existe unele întreruperi colective, într-o manieră controlată, în alimentare", a afirmat Vosganian.
El a adăugat că echipamentele din subteran trebuie să facă faţă la temperaturi de circa 60 de grade Celsius, pentru care nu au fost proiectate.

În plus, a atras atenţia asupra pericolului de incendii care ar putea avea loc la reţelele de transport a electricităţii, aflate în zonele de pădure.

Livrări reduse de curent

Pentru a putea acoperi consumul de electricitate de pe piaţa reglementată, destinată populaţiei, producătorii de energie au redus cu 20% cantitatea de energie livrată pe piaţa concurenţială.
La nivelul ţării, maximele de consum de ieri le-au depăşit cu circa 10% pe cele înregistrate în luna iulie a anului trecut şi cu aproape 20% pe cele de acum doi ani, potrivit datelor primite de ziarul "Adevărul" de la Dispeceratul Energetic Naţional (DEN).

"Acest consum din timpul verii a crescut treptat, de prin 2000 încoace, iar faţă de anul trecut nu este o creştere spectaculoasă. Verile au devenit foarte călduroase şi lungi, iar perioada de vârf de consum s-a prelungit", ne-au declarat reprezentanţii DEN. Din cauza secetei, producţia Hidroelectrica aproape s-a înjumătăţit.

Directorul general al companiei, Traian Oprea, a dat însă asigurări că rezerva din lacurile de acumulare este dublă faţă de 2003 şi asigură producţia pentru două luni. Pentru a compensa livările mai scăzute ale Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de electricitate, toate grupurile disponibile ale Termoelectrica, care nu se află în program de reparaţii, au intrat în funcţiune.

Utilizarea grupurilor Termoelectrica se face numai în situaţii de criză, când cererea internă de energie nu poate fi acoperită, întrucât majoritatea au un randament foarte scăzut, iar costurile de producţie sunt cele mai ridicate din piaţă. Aceasta nu va determina însă creşterea preţurilor la consumatori, a dat asigurări Vosganian.

Fără probleme la Cernavodă

Pe de altă parte, ministrul economiei nu a exclus riscul opririi reactorului la jumătatea lunii august. El a spus că prognozele meteo sunt destul de oscilante, iar autorităţile se raportează la prognozele din 2003, când, la fel, grupul nuclearelectric a trebuit să fie închis din cauza secetei.

Reactorul de la Cernavodă acoperă circa 10% din producţia internă de energie, iar pentru a acoperi eventualul deficit, vor fi puse în funcţiune termocentralele pe bază de gaz metan, a spus Vosganian.

"Producţia de energie se desfăşoară normal, costurile suplimentare sunt preluate de sistemul energetic şi populaţia nu va suferi. Per ansamblu, chiar şi cu aceste inerente întreruperi, noi considerăm că sistemul energetic românesc îşi va îndeplini obligaţiiile cerute", a conchis Vosganian.

Căldura a ucis 30 de oameni

Vremea caniculară a făcut 30 de victime în întreaga ţară, 12 dintre ele înregistrându-se doar în ziua de luni, a declarat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. El a decis să ridice avertizarea de cod roşu, ieri seara, în timp ce codul portocaliu mai este valabil până la sfârşitul zilei de azi doar în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Ilfov, vestul judeţului Constanţa şi municipiul Bucureşti. Restul judeţelor vor avea cod galben până în această seară la ora 21.00.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite