Doua picturi ale lui Leonardo da Vinci au fost expuse in premiera in public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doua picturi realizate de Leonardo da Vinci si necunoscute publicului larg au fost expuse pentru prima data intr-un muzeu din Italia. Una dintre cele doua picturi, expuse la Mole Vanvitelliana din

Doua picturi realizate de Leonardo da Vinci si necunoscute publicului larg au fost expuse pentru prima data intr-un muzeu din Italia.
Una dintre cele doua picturi, expuse la Mole Vanvitelliana din Ancona, reprezinta o versiune a tabloului cunoscut drept "Fecioara intre stanci". Tabloul, realizat de Leonardo da Vinci impreuna cu studentul sau Giampetrino, in perioada 1495-1497, o prezinta pe Fecioara Maria alaturi de Iisus, Sfantul Ioan si arhanghelul Gabriel. Alte doua versiuni ale acestei picturi se afla la Muzeul Luvru din Paris si la National Gallery din Londra. Cea de-a treia versiune a tabloului a fost identificata in urma cu trei ani intr-o colectie privata din Elvetia, impreuna cu un portret seminud al Mariei Magdalena. Cea din urma pictura, portretul Mariei Magdalena, este si ea expusa in muzeul italian. Tabloul se pare ca a fost creat tot de Leonardo da Vinci si Giampetrino, in 1515, cu patru ani inainte ca renumitul pictor sa se stinga din viata. Anterior atribuita exclusiv lui Giampetrino, pictura care o infatiseaza pe Maria Magdalena aproape goala s-a aflat in mai multe colectii particulare in ultimii 100 de ani. Specialistul italian in istoria artei Carlo Pedretti crede ca Giampetrino nu ar fi putut realiza portretul Mariei Magdalena singur, insa a recunoscut ca panza trebuie supusa unor analize suplimentare. Nevazuta timp de 50 de ani, pictura in care Maria Magdalena este prezentata aproape goala, acoperindu-si sanii cu un voal, este unul dintre putinele tablouri nud ale lui Leonardo da Vinci.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite