Două nume pentru aceeaşi stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Baia Mare există străzi cu câte două denumiri, dar şi două străzi diferite care poartă unul şi acelaşi nume. Peste 500 de băimăreni sunt nevoiţi să dea permanent explicaţii suplimentare cu privire la strada pe care locuiesc.

Locuitorii mai multor străzi din Baia Mare se confruntă cu o situaţie deranjantă, dar şi hilară, atunci când trebuie să dea informaţii despre adresa de domiciliu.

Fie că e vorba de o comandă la taxi, de o livrare sau de solicitarea ambulanţei ori a pompierilor, aceştia sunt nevoiţi să dea lămuriri în plus, din cauză că una şi aceeaşi stradă are nume diferite.  Un exemplu elocvent este strada Garoafei sau bulevardul Republicii, după caz.

De pe vremea lui Ceauşescu

Pe partea dreaptă sunt construite blocuri şi strada se numeşte „bulevardul Republicii”, iar pe partea stângă sunt case şi strada se numeşte „Garoafei”.

Riveranii spun că, înainte de ’89, denumirea străzii era „Garoafei”. Aceasta a fost cuprinsă în planul de „sistematizare” cum se numea atunci şi, în loc de case, au început să se ridice blocuri, iar aripa nou construită a străzii a fost ridicată la rangul de bulevard.

Bulevardul şi Calea traian

„Au apucat să radă numai partea dreaptă de stradă că a venit Revoluţia şi noi am rămas”, spune Vasile Man, care locuieşte pe strada Garoafei, la numărul 5.

O situaţie similară se întâlneşte şi pe bulevardul Traian. În capătul lui s-au construit trei imobile cu apartamente, care sunt situate pe „calea Traian”. Totuşi, blocurile se află pe bulevardul Traian, la fel ca şi alte câteva zeci de imobile.

Nici pe strada Rozelor situaţia nu e mai roz. Strada Rozelor se uneşte cu Hortensiei, iar după această intersecţie, imobilele de pe partea stângă sunt pe Rozelor, iar cele de pe partea dreaptă, pe Hortensiei.

Băimărenii însă sunt deja obişnuiţi cu această situaţie, care datează deja de aproape 20 de ani. „Noi ştim deja străzile pentru că suntem mai vechi în branşă, dar colegilor care sunt noi trebuie să le explicăm”, afirmă Sorin Lopată, taximetrist.

Costuri enorme

Autorităţile ridică neputincioase din umeri. Ar fi simplu de schimbat denumirea străzii, numai că asta se poate face doar la solicitarea localnicilor.

Ştefan Gonczi, subprefect de Maramureş şi preşedinte al Comisiei de Atribuire de Denumiri spune că n-au avut asemenea solicitări. „Ar trebui schimbat după aceea tot: acte de identitate, contracte la utilităţi, absolut toate hârtiile oficiale”, a explicat acesta.

Costurile pentru asemenea modificări ar trebui suportate de către proprietari şi asta ar însemna cel puţin 1.000 de lei pentru fiecare persoană care domiciliază în zonă, a precizat subprefectul.

Macului x 2

O situaţia aparte în Baia Mare o constituie două străzi care poarttă acelaşi nume: Macului. O parte a caselor a fost demolată, iar Macului cu blocuri s-a mutat la câteva sute de metri distanţă. Astfel acum există două străzi Macului. Una cu case, iar alta cu blocuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite