Două minuni ale Terrei se ascund în Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai secetos continent a suferit de pe urma colonizării, care a afectat grav echilibrul ecosistemelor iniţiale, provocând dispariţia multor specii Australia este un continent bizar. Aici

Cel mai secetos continent a suferit de pe urma colonizării, care a afectat grav echilibrul ecosistemelor iniţiale, provocând dispariţia multor specii

Australia este un continent bizar. Aici se ridică munţi stâncoşi, pădurile tropicale ascund plante şi animale rare, iar peisajele sunt mai sălbatice ca niciunde în lume. Plaje interminabile, scăldate în apele oceanului, teritorii întinse, peste care domnesc cangurii, se scaldă în lumina toridă a soarelui. Cel mai secetos continent al planetei nu are forme înalte de relief. Iarna, pe insula Tasmania ninge, în timp ce în restul continentului zăpada nu se arată niciodată.

Australia este, de fapt, un deşert întins. Ea adăposteşte o multitudine de animale şi plante rare, care nu se găsesc în alte zone ale lumii. Colonizarea acestei insule şi industrializarea au contribuit decisiv la alterarea terenului virgin de aici pe care, iniţial, creşteau tot felul de specii, necunoscute europenilor.

Unele au fost conservate, dar multe dintre ele se află deja pe cale de dispariţie, din cauza intervenţiei omului asupra habitatelor din această zonă. Odată cu venirea coloniştilor, printre animale s-au răspândit boli, care multă vreme nu au putut fi tratate, iar unele specii, între care se numără şi tigrul tasmanian, au dispărut. Primii europeni au adus vaci, porci, cai şi pisici, ale căror excremente au poluat solul australian, pentru că nu puteau să intre în putrefacţie în lipsa bacteriilor specifice acestui proces!

Marea Barieră de Corali

Australia adăposteşte un veritabil monument al naturii: Marea Barieră de Corali. Aceasta încântă prin minunatele sale culori şi este alcătuită din 2.800 de recife şi numără 400 de tipuri de corali. Înscrisă în patrimoniul UNESCO, încă din anul 1981, poate fi vizitată din portul Douglas, care se află în apropiere, de unde se organizează croaziere pentru turiştii dornici descopere acest loc magic.

Miliarde de corali alcătuiesc această barieră naturală, considerată pe bună dreptate una dintre cele şapte minuni ale mediului înconjurător. Ea poate fi văzută din satelit şi se află destul de departe de locurile populate, astfel încât este protejată, indirect, de poluare, întrucât oamenii nu pot ajunge prea uşor în aceste locuri.

Scheletul coralilor de aici este vechi de milioane de ani şi este considerat una dintre cele mai în vârstă structuri calcaroase de pe glob. Coralii australieni sunt neatinşi de mâna omului, în zonă fiind interzis pescuitul sau turismul.

Rezervaţia Uluru-Kata Tjuta

Parcul naţional Uluru-Kata Tjuta se află şi el pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Acoperă 1.326 de kilometri pătraţi şi este una dintre cele mai mari atracţii din Australia. Uluru înseamnă în limba băştinaşilor "marea piatră" şi denumeşte o bucată uriaşă de stâncă netedă, care are o lungime de 3,6 kilometri şi o înălţime de 348 de metri. Este cel mai mare monolit din lume, iar aborigenii îl conideră creaţie divină.

Kata Tjuta, în traducere, "mai multe capete", este un alt monument natural australian care se află în apropiere de Uluru şi este format din 36 de domuri stâncoase uriaşe, în vârstă de peste 500 milioane de ani. Florile sălbatice din acest parc natural sunt deosebit de frumoase şi de rare, iar multe dintre aceste specii au fost declarate monument al naturii, deoarece sunt deja pe cale de dispariţie.

Fauna, deosebit de variată

Flora s-a adaptat cu timpul la condiţiile deşertului, dar pentru că înmulţirea plantelor se face la întâmplare, unele specii încep dispar, în lipsa polenizării. În Marea Barieră de Corali se adăpostesc aproape toate speciile rare de broaşte-ţestoase din lume, între care şi broasca-ţestoasă verde sauţestoasele Olive Ridley. Cincisprezece specii de iarbă-de-mare cresc în aceste locuri virgine.

Acest lucru înseamnă că hrana pentru reptile sau pentru milioanele de peşti care trăiesc aici este îndestulătoare şi deosebit de curată. În apropiere de recif, se află pădurile de mangrove, în care trăiesc specii rare de crocodili de apă sărată. Peste 5.000 de genuri de moluşte şi-au găsit şi ele adăpostul printre corali. Nu lipsesc nici căluţii-de-mare, cât despre peşti, aceştia încântă prin diversitatea culorilor şi a speciilor.

Şarpele-de-mare este un musafir nelipsit al recifului. El atinge 50 de metri lungime şi se bucură de protecţie naturală, numărându-se printre reptilele care nu se află pe cale de dispariţie, datorită mediului deosebit de prielnic în care trăieşte.

Recifele de corali au 500 milioane de ani

Reciful poate fi socotit cel mai mare organism viu de pe Pământ. El e alcătuit din numeroase colonii de corali. Recifurile de corali se numără printre cele mai primitive şi vechi forme de viaţă, fiind pe Pământ de cel puţin 500 milioane de ani.

Un recif de corali ia naştere dintr-un substrat de mineral dur, numit carbonat de calciu, care se depune pe fundul mării. Datorită biodiversităţii, apelor limpezi şi calde, pentru australieni, Marea Barieră de Corali constituie a opta minune a lumii.

Pe Pământ se disting trei tipuri de recife de corali, iar aceste formaţiuni vii nu pot trăi decât la cel mult 30 de metri adâncime. Primele colonii se formează în apropiere de ţărm, dar odată ce nivelul apelor creşte sau se adânceşte fundul oceanului, se dezvoltă noi colonii peste scheletul coralilor morţi. Aceste formaţiuni vii sunt ameninţate de schimbarea climatică, iar 50% din recifele de corali de pe glob suferă deja de unele boli cronice.

Cele mai vechi diamante din lume

Pe colina Jack Hills, în vestul Australiei, au fost găsite cele mai vechi diamante din lume. Savanţii sunt de-a dreptul uimiţi, deoarece această descoperire contrazice multe teorii actuale cu privire la formarea Pământului. Diamantele care au fost găsite aici, de către o studentă la geologie, sunt în vârstă de patru miliarde de ani!

Astfel, aceste pietre preţioase care, spun specialiştii, sunt la fel de vechi ca şi Terra ar putea să-i ajute pe cercetători să afle mai multe lucruri depre planeta pe care trăim. Ei au emis deja o ipoteză. Diamantele descoperite în Australia ar putea fi singurele dovezi ale unei vieţi precoce pe Pământ.

Simon Wilde, cercetător australian şi profesor universitar, coautor al unui studiu deja iniţiat în legătură cu aceste diamante, susţine că mai sunt multe lucruri de descoperit în ceea ce priveşte procesul de formare a diamantelor şi că există loc pentru mai multe ipoteze în legătură cu aceste minerale alcătuite din carbon, care iau naştere la temperaturi foarte mari şi în condiţii de înaltă presiune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite