Două milioane de dolari pe cap de mafiot mexican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două milioane de dolari pe cap de mafiot mexican
Două milioane de dolari pe cap de mafiot mexican

Guvernul Mexicului a fixat valoarea recompensei pentru informaţii despre lorzii drogurilor. Lista neagră a celor mai doriţi mafioţi este deschisă de Joachim „El Chapo” Guzman, aflat la numărul 701în topul „Forbes” al bogaţilor lumii.

Guvernul mexican plăteşte 30 de milioane de pesos, adică 2 milioane de dolari pentru informaţiile care duc la capturarea fiecăruia dintre primii 24 cei mai căutaţi lideri ai cartelurilor mexicane. Suma de 1 milion de dolari este oferită pentru fiecare dintre alţi 13 suspecţi mai mici în rang.

În capul listei se află Joaquin Guzman, poreclit “El Chapo” (piticul) şi Ismael Zambada, liderii principalului cartel al drogurilor din Mexic, Sinaloa, care acţionează pe coasta Pacificului.

Cartelul Golfului, cealaltă mare organizaţie criminală, care acţionează în est, este cunoscut pentru crimele sângeroase din ultimii ani, comise de multe ori prin decapitare.

Procurorul general al Mexicului Eduardo Medina Mora a declarat că forţele de securitate vor accepta inclusiv informaţii venite de la organizaţiile rivale.

„Nu excludem situaţiile în care cei care ne dau informaţii sunt parte a grupurilor de crimă organizată. Important este să capturăm persoana căutată“, a declarat Medina Mora.

Violenţele escaladează

Preşedintele mexican Felipe Calderon şi-a făcut o prioritate din a ţine sub control violenţa legată de droguri şi a trimis 45.000 de soldaţi în lupta cu cartelurile în întreaga ţară. În ciuda unui şir de arestări şi de capturi istorice de droguri, violenţa a escaladat. Anul trecut au fost înregistrate nu mai puţin de 6.300 de asasinate legate de traficul de droguri.

Washingtonul se teme că războiul drogurilor s-ar putea extinde peste graniţă, în SUA. Conflictul alungă turiştii şi investitorii din nordul Mexicului, într-o perioadă în care criza economică globală a aruncat ţara în recesiune.

Nu este prima dată când Mexicul oferă recompense financiare pentru informaţii care duc la arestarea unor lideri ai mafiei drogurilor. Dar de data aceasta oferta este neobişnuită, deoarece îi include pe toţi principalii şefi ai mafioţilor pe o singură listă.

Oferta a fost lansată cu două zile înainte de vizita în Mexic a secretarului de stat american Hillary Rodham Clinton, care are scopul de a discuta “războiul drogurilor”.

Arestare răsunătoare

Violenţele au dus la moartea a peste 7.000 de oameni în Mexic, din ianuarie 2008. Majoritatea acestora au fost poliţişti sau membri ai cartelurilor rivale.

Oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că violenţele s-ar putea extinde în SUA. Capturarea, săptămâna trecută, a lui Vicente Zambada, fiul unuia dintre cei mai importanţi lorzi ai drogurilor din Mexic, a dat o mare lovitură cartelului Sinaloa, condus de Guzman, susţin oficialii mexicani.

El ar fi fost responsabil cu operaţiunile, logistica şi securitatea cartelului Sinaloa. Vincente Zambada, “El Vicentillo”, în vârstă de 33 de ani,  a fost arestat miercurea trecută în Mexico City, după ce unchiul său, Jesus Zambada fusese arestat în octombrie anul trecut.

Potrivit oficialilor mexicani, Vincente Zambada ar fi ordonat uciderea unor poliţişti şi ai unor membri ai cartelurilor rivale. Menţionarea lui Joaquin “El Chapo” Guzman în lista din acest an a miliardarilor lumii, publicată de revista Forbes constituie o “apologie a crimei”, consideră preşedintele Mexicului, Felipe Calderon.

Apariţia în lista Forbes a lui Joaquin Guzman a avut efectul unei surprize, chiar dacă el fusese precedat în acest palmares de columbianul Pablo Escobar. Potrivit Forbes, Guzman este deţinătorul celei de-a 701 averi din lume, estimată la un miliard de dolari.

SUA, ameninţate


Oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că violenţele legate de traficul de droguri din nordul Mexicului s-ar putea extinde peste graniţă. Luptele dintre carteluri au dus la moartea a peste 7.000 de persoane în Mexic, în ultimul an.

Povestea lui „El Chapo“


image

Liderul cartelului Sinaloa, Joaquin Guzman (foto), poreclit „El Chapo” (Piticul), datorită înălţimii sale de numai 1,7 metri, este căutat de guvernele SUA şi Mexicului, precum şi de Interpol. El intrat în vizorul poliţiei la începutul anilor ’90, când obişnuia să utilizeze tuneluri sofisticate, pentru traficul de cocaină din Mexic către SUA.

Guzman a fost capturat în 1993. Un an mai târziu a evadat dintr-o închisoare mexicană de maximă securitate, într-un camion care transporta rufe. Planul, minuţios pus la cale, a angrenat cel puţin 70 de persoane, potrivit poliţiei.

Guzman a preluat din nou conducerea cartelului Sinaloa şi, în încercarea de a contracara celelalte carteluri, a creat un adevărat război în zona de nord a Mexicului, ceea ce a condus la decizia guvernului de a scoate armata în stradă, în 2005. 
În 2004, guvernul SUA a pus o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul lui “El Chapo”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite