Două camere în 2009, la preţul din 2008 al unei garsoniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două camere în 2009, la preţul din 2008 al unei garsoniere
Două camere în 2009, la preţul din 2008 al unei garsoniere

Un apartament de două camere în Capitală costă astăzi, în medie, 69.286 de euro. În aceeaşi perioadă a anului trecut, cu aceşti bani puteai cumpăra doar o garsonieră

Citiţi şi

Preţurile locuinţelor vechi scad din nou

O altă diferenţă faţă de anul trecut constă în faptul că atunci preţurile pe segmentul rezidenţial vechi scădeau de la o lună la alta şi cu 10%. Spre comparaţie, evoluţia din ultimele şase luni este una mai degrabă de stagnare, potrivit unui raport al site-ului AnunturiParticulari.ro.
Astfel, în luna octombrie, preţul mediu solicitat pentru o garsonieră a fost de 46.200 de euro, iar pentru un apartament de două camere – 69.300 de euro. Pentru apartamentele cu trei camere, proprietarii au solicitat în medie un preţ iniţial de 94.300 de euro, iar pentru patru camere – 123.800 de euro.

Volumul ofertelor, în scădere

Scăderea numărului de locuinţe scoase la vânzare influenţează în mod direct evoluţia preţurilor. Astfel, reducerea numărului de oferte poate fi văzută ca o tendinţă de echilibrare a ofertei cu nivelul cererii.Faţă de luna septembrie, volumul total de apartamente scoase la vânzare s-a redus cu 18%. În octombrie au fost scoase pe piaţă cu 21% mai puţine garsoniere şi cu 15% mai puţine apartamente de două camere. Numărul ofertelor de trei camere s-a redus cu 16% , iar pentru apartamentele cu patru camere, diminuarea a fost de 29%.
Comparativ cu anul trecut, numărul ofertelor apărute pe piaţă a scăzut semnificativ. În octombrie 2008, pe piaţă erau scoase cu 42% mai multe oferte decât în 2009. Numărul garsonierelor nou apărute pe piaţă s-a redus cu 50%. Au fost scoase spre vânzare cu 40% mai puţine apartamente de două, respectiv de trei camere, iar numărul ofertelor de patru camere a scăzut cu 36%.

„Prima Casă”, un program insuficient

De la lansarea programului guvernamental, pe piaţa din Bucureşti au apărut 2.170 de unităţi locative, mai exact garsoniere şi două camere, cu preţuri ce se încadrează în plafonul de 60.000 de euro, potrivit raportului citat. Conform cifrelor oficiale, până în prezent au fost aprobate de către Fondul Naţional de Garantare un număr de 1.600 de dosare pentru locuinţe în Bucureşti. „Dacă analizăm cele două cifre, putem spune că programul «Prima Casă» nu este suficient pentru acoperirea ofertei de pe piaţă”, spun reprezentanţii AnunturiParticulari.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite