Dotări medicale insuficiente pentru persoanele cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate reclamă lipsa fondurilor. Sătmărenii cu handicap duc lipsă de proteze auditive, orteze, scaune cu rotile şi multe alte dotări medicale.

Aproape 300 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap din judeţul Satu Mare participă, până pe data de 20 mai, la întâlnirile periodice cu Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare.
Potrivit inspectorului Mirela Pintea din cadrul Departamentului asistenţi personali al SPAS, asistenţii personali au ridicat printre altele şi problema lipsei dotărilor medicale. „La ultima întâlnire au participat în jur de 90 de asistenţi ai persoanelor cu handicap. Pe lângă problemele legate de prelungirea certificatelor de handicap, şi a protecţiei muncii
s-au ivit şi probleme legate de dotările medicale, tuburile de oxigen, spre exemplu” , a spus Pintea.
Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Tudor Solomon, a declarat însă că, în privinţa tuburilor de oxigen, nu sunt cereri nerezolvate.

Cereri pentru scaune cu rotile

„Anul acesta, 52 de persoane au beneficiat de aviz pentru tuburi de oxigen. Sunt numeroase tipuri de dotări medicale pe care nu le putem oferi, din păcate, din cauza lipsei de fonduri. Este vorba de proteze auditive, orteze, soluţii vâsco-elastice pentru articulaţii şi multe altele. Soluţionarea acestor cereri, restante din octombrie anul trecut, ne-ar costa în jur de 400.000 de lei, iar pentru tipul acesta de asigurări medicale, dispunem de o sumă de 12.00.000 pentru întreg anul 2009. Avem 12 cereri pentru scaune cu rotile, însă nu avem bani. Încercăm să facem o prioritizare a urgenţelor”, a precizat directorul.
Dacă nu primesc ajutor din partea statului, persoanele cu handicap apelează la ONG-uri, dar acestea nu pot oferi dotări medicale noi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite