Dosarul nuclear iranian va fi transmis Consiliului de Securitate al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite şi Uniunea Europeană au căzut de acord cu Rusia şi China să ceară Agenţiei ONU pentru Energie Atomică să raporteze cazul Iranului la Consiliul de Securitate. Consiliul de

Statele Unite şi Uniunea Europeană au căzut de acord cu Rusia şi China să ceară Agenţiei ONU pentru Energie Atomică să raporteze cazul Iranului la Consiliul de Securitate. Consiliul de Securitate nu va lua însă nici o decizie pe această temă mai devreme de luna martie. La această poziţie comună s-a ajuns în urma unei întâlniri la Londra între miniştrii de externe din China, Rusia, SUA, Franţa şi Marea Britanie.
Practic, declaraţia cere Agenţiei pentru Energie Atomică să transfere dosarul Iranului la Consiliul de Securitate al ONU, organism care are capacitatea de a lua măsuri punitive, inclusiv impunerea de sancţiuni. Totuşi, Consiliul de Securitate nu va lua în considerare niciun fel de măsură înainte de luna martie, motivul fiind acela că Agenţia ONU lucrează la un raport cu privire la activităţile nucleare ale Iranului. Este o formulă de compromis, deoarece o decizie în privinţa Iranului nu va fi luată înainte de luna martie, rămânând suficient timp pentru negocieri între ţările membre în Consiliul de Securitate pe un subiect care deja a stârnit divergenţe. Iranul insistă că programul său de cercetări în domeniul nuclear vizează un scop paşnic - acela de a produce electricitate. În schimb, SUA susţin că Iranul ar intenţiona să producă, în secret, arme nucleare. Gholamreza Agazadeh, vicepreşedinte Iranului şi director al Organizaţiei iraniene de Energie Atomică, a declarat că nu există nici un temei legal pentru trimiterea dosarului nuclear al Iranului Consiliului de Securitate al ONU. "În cadrul regulamentului AIEA, europenii nu vor putea găsi o bază legală pentru a trimite dosarul ONU şi aceasta constituie cea mai mare greutate pentru ei", a subliniat Agazadeh..La rândul său, şeful echipei de negociatori nucleari iranieni, Javad Vaidi, a spus la televiziunea de stat că decizia Teheranului de a relua activităţile de cercetare privind îmbogăţirea uraniului este "ireversibilă". Ali Larijani, principalul demnitar iranian însărcinat cu acest dosar, a declarat că deferirea către Consiliul de Securitate înseamnă "sfârşitul diplomaţiei". "Nu vreau să folosesc termenul de infamie... pentru a califica decizia", a spus Larijani. El a adăugat că Iranul va recurge la toate căile paşnice pentru a-şi impune recunoaşterea dreptului său de a stăpâni tehnologia nucleară în cadrul Tratatului de neproliferare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite