Dosarul mineriadei din iunie 1990, înapoi la Parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 va fi restituit, pentru a doua oară, la Parchetul General pentru refacerea urmăririi penale ca urmare a deciziei instanţei supreme. În acest dosar,

Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 va fi restituit, pentru a doua oară, la Parchetul General pentru refacerea urmăririi penale ca urmare a deciziei instanţei supreme.

În acest dosar, fostul ministru de interne - generalul (r) Mihai Chiţac, alături de mai mulţi ofiţeri, este judecat pentru participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav.

Printre excepţiile invocate de avocatul lui Chiţac s-a numărat şi cea a răspunderii ministeriale. Mihai Chiţac era ministru în perioada în care se presupune că a săvârşit faptele, iar Curtea Constituţională a statuat că şi foştii miniştri trebuie cercetaţi după prevederile Legii privind răspunderea ministeriale, şi nu după normele de drept comun.

Trebuie spus însă că în 1990 nu exista nicio lege care să prevadă răspunderea ministerială. Legea răspunderii ministeriale a fost adoptată în 1999 şi nu are caracter retroactiv.

În plus, avocatul Dan Ioan a arătat că magistratul Dan Voinea nu avea competenţa să mai desfăşoare acte de urmărire penală în acest dosar în condiţiile în care tot el făcuse rechizitoriul anterior restituirii dosarului la Parchet în 2003.

De altfel, procurorul general Laura Kovesi a subliniat, la rândul său, că Dan Voinea a încălcat procedurile în această cauză, fapt pentru care fostul preşedinte Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală.

Iliescu a fost cercetat pentru instigare la omor calificat în legătură cu moartea a patru persoane la Universitate în timpul manifestărilor din 13 iunie 1990. Ancheta cu privire la posibile infracţiuni săvârşite de fostul şef al statului este continuată de procurorii civili. (Liliana Năstase)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite