Dosarul generalului Pleşiţă, record naţional la tergiversare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia judiciară a CSM a relevat, într-un raport oficial, că dosarul "Carlos Şacalul" este cea mai veche cauză din România în care s-a început urmărirea penală. Dosarul a fost

Inspecţia judiciară a CSM a relevat, într-un raport oficial, că dosarul "Carlos Şacalul" este cea mai veche cauză din România în care s-a început urmărirea penală.

Dosarul a fost deschis în 1997, iar procurorii au emis ordonanţele de învinuire în noiembrie 1998. În acestă cauză, generalul (r) Nicolae Pleşiţă, fostul şef al Departamentului de Informaţii Externe al fostei Securităţi, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la asasinatele executate de Ramirez Sanchez, alias Carlos Şacalul.

CSM a arătat că dosarul cel mai longeviv, în care se fac cercetări, este cel care priveşte evenimentele din Decembrie 1989 - ("Revoluţie"), deschis în 1990, dar în care ordonanţele de învinuire au fost emise 14 ani mai târziu, în decembrie 2004.

În cazul dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, alt veteran al Parchetelor, ancheta a început în octombrie 1998, iar primele învinuiri au fost aduse în iunie 2005. Inspectorii CSM, care au inventariat motivul pentru care aceste dosare vechi mai sunt în sertarele procurorilor militari, au explicat că "tergiversarea cercetărilor a fost determinată de cauze obiective", cum ar fi complexitatea acestor cauze. Inspectorii au făcut un raport preliminar la DNA şi au relevat că instituţia a preluat un număr mare de cauze în care era începută urmărirea penală de alte Parchete. "Acest aspect a avut un puternic impact asupra activităţii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, unde a crescut numărul de dosare cu urmărirea penală începută sau mai vechi de un an de la sesizare, cu peste 100 cauze", a arătat CSM situaţia secţiei conduse de procurorul Doru Ţuluş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite