Dosarul lui Valentin Ceauşescu s-ar putea rejudeca din cauza gafelor magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul intentat de fiul fostului dictator Nicolae Ceauşescu, Valentin Ceauşescu (foto), prin care contestă abuzurile procurorilor care l-au cercetat după 1990 şi prin care solicită

Procesul intentat de fiul fostului dictator Nicolae Ceauşescu, Valentin Ceauşescu (foto), prin care contestă abuzurile procurorilor care l-au cercetat după 1990 şi prin care solicită restituirea mai multor bunuri confiscate, ar putea fi rejudecat din cauza unor gafe ale judecătorilor.

Procurorii au atacat cu recurs o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, în care relevă mai multe vicii de procedură. Magistraţii CAB au confirmat tot în recurs o decizie dată, în octombrie 2006, de Tribunalul Bucureşti, care stabilea că Valentin Ceauşescu nu se face vinovat de acuzaţiile de subminare a economiei naţionale şi a arătat nelegalitatea menţinerii unor confiscări.

În motivele de contestaţie se susţine că, potrivit procedurii penale, plângerea împotriva rezoluţiilor procurorilor poate fi atacată cu apel şi recurs. La Curtea de Apel însă, magistraţii în loc să discute apelul au judecat recursul. Ministerul Public susţine că decizia Curţii este lovită de nulitate absolută, deoarece completul a fost greşit compus, din trei judecători - pentru recurs-, şi nu din doi - pentru apel. "Astfel, chiar dacă procurorul a arătat că a executat recurs în cauză, instanţa trebuia să califice calea de atac ca fiind apel şi să soluţioneze în complet legal constituit", explică procurorii. Ministerul Public cere rejudecarea întregului proces şi mai relevă că Tribunalul Bucureşti şi-a încălcat competenţa atunci când a infirmat mai multe ordonanţe care îi priveau pe Elena şi Nicolae Ceauşescu. "Competenţa de soluţionare revenea Curţii Supreme, având în vedere calitatea de preşedinte a numitului Ceauşescu Nicolae", se mai arată în cererea de recurs.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite