Dosarul "Şpagă la AVAS" duce la familia Voronin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Gumă, interfaţa lui Oleg Voronin în România, l-a angajat pe fratele şefului comisariatului regional al Gărzii Financiare Bacău Arestarea directorului juridic de la AVAS, acuzat

Valeriu Gumă, interfaţa lui Oleg Voronin în România, l-a angajat pe fratele şefului comisariatului regional al Gărzii Financiare Bacău

Arestarea directorului juridic de la AVAS, acuzat de DNA pentru o mită de 40.000 de dolari, are influenţe asupra mediului de afaceri pe relaţia cu Republica Moldova. Astăzi, Adevărul arată că directorul juridic al AVAS era conectat cu membrii unei reţele de afacerişti (unii având probleme cu legea) care conduc firme de import-export în operaţiuni comerciale transnaţionale, cu precădere peste Prut.

Încrengăturile duc până la "prinţişorul" Republicii Moldova, Oleg Voronin. Persoana de legătură dintre familia Voronin şi reţeaua din România este deputatul moldovean Valeriu Gumă. Grupul de moldoveni ale căror nume se regăsesc în scandalul arestării lui Mândruţ are relaţii apropiate cu funcţionari importanţi de stat din România şi Republica Moldova.

Învinuitul Gumă, legături la vârf în Republica Moldova

Unul dintre acţionarii Gerom SA, învinuit pentru dare de mită, este Valeriu Dumă, deputat în parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele Partidului Democrat. Gumă a fost învinuit de DNA că i-ar fi dat mită 40.000 de dolari lui Alexandru Mândruţ, directorul juridic al AVAS, ca să nu impună societăţii Gerom SA penalităţi de peste 200.0000 de euro. Investigaţiile realizate de Adevărul arată că dosarul în cauză nu este un caz banal de dare de mită, dată fiind anvergura personajelor implicate. Gumă este unul dintre apropiaţii şefilor Lukoil România, dar şi prieten cu Oleg Voronin, băiatul preşedintelui moldovean.

Pe de altă parte, Ludmila Buzu, cercetată penal în acelaşi dosar, este sora lui Gumă. Acesta din urmă este omul lui Oleg Voronin, "prinţişorul" Republicii Moldova. Oleg Voronin a avut la un moment dat câteva firme în România, prin care a dat tunuri financiare de anvergură, după care s-a retras.

În locul său a plasat interpuşi, dintre care cel mai notoriu este parlamentarul Gumă. Despre Gumă se ştie că a fost lansat în politică de către Dumitru Diacov, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, fost diplomat în România al URSS. Diacov, prieten cu Voronin, are relaţii "la vârf" în zona afacerilor internaţionale cu petrol prin unul dintre ginerii săi, Gabriel Stati, asociat în concernul Ascom. Celălalt ginere al lui Diacov este libanezul Mahmud Hamud - protagonistul unui scandal cu iz de servicii secrete. Hamud, fost consul onorific al Libanului la Chişinău, a fost suspectat de legături cu gruparea teroristă Hezbollah, motiv pentru care i s-a retras cetăţenia moldoveană. Ulterior, la intervenţia lui Diacov, Voronin i-a reacordat cetăţenia lui Mahmud Hamud.

Diacov: "E o înscenare politică la comanda unor forţe din Chişinău"

Despre învinuirea lui Valeriu Gumă în România, în dosarul "şpagă la AVAS", Diacov a declarat agenţiei INFOTAG că "reprezintă o înscenare politică, parţial realizată la comanda unor forţe din Chişinău, iar ceea ce s-a scris în presa română este o prostie". Liderul Partidului Democrat moldovean a mai spus că nu exclude ca Ludmila Buzu, sora lui Gumă, să fie vinovată de dare de mită, argumentând că altfel nu se pot face afaceri în România: "Asta e realitatea cu businessul în România, fără să dai mită nu faci afaceri". Schema "sateliţilor" din zona afacerilor cu petrol

Până a deveni acţionar la Gerom SA Buzău, Valeriu Gumă a făcut şi afaceri cu petrol, în special pe relaţia cu Lukoil. De altfel, printre acţionarii Gerom SA o găsim atât pe Carolina Tampiza, fiica lui Constantin Tampiza (actual preşedinte al Lukoil România), cât şi pe Andrei Cecetov, ginerele fostului preşedinte al Lukoil Romania, Nicolae Ciornîi. Revenind la afacerile cu combustibil derulate de Gumă şi ceilalţi membi ai reţelei, trebuie spus că se acţiona după o schemă operativă din al cărei tipar nu se ieşea: firmele-satelit erau cumpărate, prin cesionare, de la "buticari" români şi folosite doar pentru câteva luni de zile. De regulă se mergea pe varianta asociatului unic, care, de obicei, era un cetăţean moldovean-fantomă. Administratori sau mandatari erau români care fie puteau să asigure o oarecare protecţie instituţională, fie care acceptau să fie expuşi, pentru anumite sume de bani. Un exemplu concret este proaspăt arestatul director juridic al AVAS. În fine, după ce se derulau operaţiunile financiare, firmele erau revândute, tot prin cesionarea acţiunilor sau pur şi simplu radiate, pentru pierderea urmelor. Astfel, produsele petroliere ajungeau la sateliţii Lukoil, aparţinând familiilor (copii şi gineri) actualului şi fostului preşedinte al CA al companiei ruse, Constantin Tampiza, respectiv Nicolae Ciornîi.

Aşa e în România, ca să faci afaceri trebuie să dai mită
Dumitru Diacov,
fost diplomat al URSS în România

Oleg Voronin, "prinţişorul" Republicii Moldova

Este un fel de Nicuşor Ceauşescu al Republicii Moldova. A făcut averi profitând de postura de fiu al preşedintelui (contracte cu statul). În România mult hulită de taică-său a făcut afaceri de anvergură, prin trei firme cu care a invadat piaţa cu mii de tone de zahăr. Omul din umbră este parlamentarul Dumitru Diacov (fost diplomat URSS în România), cel care l-a creat şi pe Valeriu Gumă. Spre deosebire de Diacov, Gumă a lucrat făţiş pentru Oleg, derulând tot felul de operaţiuni pentru acesta, atât în România, cât şi în Cipru, unde a fost consul onorific. În momentul de faţă nu se exagerează afirmându-se că gruparea lui Oleg Voronin (foto) conduce economia naţională a Republicii Moldova: finanţe (Finecombank), construcţii (SC Construct Market), transporturi (Transline Moldova-Ucraina), exporturi de metale şi altele.

Valeriu Gumă are "pile" la Garda Financiară

Fratele şefului Comisariatului regional Bacău al Gărzii Financiare a fost angajat al lui Valeriu Gumă, fiind implicat în afaceri cu petrol. Laurenţiu şi Romeo Frăţilă sunt gemeni identici. Laurenţiu este lector universitar, iar Romeo este şeful Comisariatului Regional Bacău al Gărzii Financiare. Nu mai trebuie comentat faptul că şeful Gărzii Financiare peste şase judeţe controlează o zonă în care se realizează importurile de produse petroliere dinspre spaţiul ex-sovietic. Pe Laurenţiu Frăţilă îl găsim în firma Kanata Impex SRL. Este una dintre acele firme cumpărate pentru a fi folosite o scurtă perioadă de timp. Cel care a preluat-o ca asociat unic este Valeriu Gumă (acţionar al Gerom SA), deputatul folosit ca interfaţa din România a lui Oleg Voronin. Noul asociat unic în firma Kanata îl numeşte ca administrator pe Laurenţiu Frăţilă, al cărui frate, Romeo, se detaşase la Garda Financiară Bacău, zonă strategică pentru afacerile cu combustibil. Atât Frăţilă Laurenţiu, cât şi Valeriu Gumă au intrat în firmă la data de 2 februarie 2004. Frăţilă iese din firmă după o lună şi jumătate de activitate ca administrator, locul său fiind luat de un cetăţean moldovean. După alte câteva luni, Gumă dispare şi el din societate, cesionând acţiunile tot unor moldoveni. Operaţiunile se derulaseră cu succes… O altă afacere în care Laurenţiu nu a reuşit să-şi şteargă urmele este cea derulată prin firma Neio Serv SRL, din Slobozia, judeţul de baştină al gemenilor. Fratele său, Romeo, nu pare a fi fost prea iubit de foştii colegi ialomiţeni, din moment ce nu l-au iertat pe Laurenţiu.

În acte, furnizor este Zeta Group Limites, din Gibraltar, iar benzina şi motorina ajungeau la Lukoil Downstream SRL. "Împuternicit pentru ridicarea facturilor ( de la Lukoil Downstream SRL Bucureşti - n.n.) a fost Laurenţiu Frăţilă (…), valoarea totală a facturilor emise de SC Neio Serv SRL Slobozia către Lukoil Downstream Bucureşti este de 219 miliarde de lei vechi". Concluzia comisarilor ialomiţeni este că statul a fost prejudiciat cu miliarde de lei. Romeo Frăţilă, şeful Gărzii Financiare Bacău, ne-a declarat că nu îl cunoaşte pe Gumă şi că nu ştie de legăturile fratelui său cu parlamentarul moldovean.

"L-am rugat pe Laurenţiu să nu se bage în firme, tocmai ca să nu am probleme", ne-a declarat Romeo Frăţilă. Laurenţiu Frăţilă a evitat să ne contacteze, deşi i-am transmis prin fratele său că doream să discutăm despre relaţia cu gruparea lui Gumă.

Laurenţiu Frăţilă a "operat" şi în Slobozia

În Raportul de activitate pe anul 2005, Laurenţiu figurează ca fiind principalul "constructor" al firmei ialomiţene SC Neio Serv SRL, fiind împuternicit de un anume cetăţean moldovean Lecitchi Valeriu să preia firma în speţă şi să închirieze spaţiul. Activitatea firmei Neio Serv SRL, reprezentată de Frăţilă Laurenţiu, era axată tot pe importuri de combustibil.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite