Dosarele ierarhilor tuturor cultelor intră sub controlul CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

României, CSAT a aprobat desecretizarea acestor dosare.În paralel a avut loc un schimb de replici între ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, şi câţiva ierarhi ai Bisericii

României, CSAT a aprobat desecretizarea acestor dosare.
În paralel a avut loc un schimb de replici între ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, şi câţiva ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Ministrul Iorgulescu spusese, la şcoala de vară a tinerilor liberali, că uneori ar fi fost încălcat secretul spovedaniei. În replică, atât Patriarhul Teoctist, cât şi IPS Bartolomeu Anania au ţinut să precizeze că Biserica se simte profund jignită la astfel de afirmaţii şi că în niciun caz nu ar fi fost divulgate către Securitate secretele aflate în timpul tainei spovedaniei...
Am cerut o precizare din partea ministrului culturii în această problemă. Dl. Adrian Iorgulescu a declarat, pentru Adevărul, că exprimarea sa trebuie luată în sens larg, anume acela de comunicare, şi nu în cel strict tehnic. Cu alte cuvinte, unii preoţi aveau posibilitatea de a afla mai multe informaţii, printr-o bună relaţionare cu comunitatea, şi nu neapărat strict în cazul tainei spovedaniei. În consecinţă, toţi acei clerici - dar şi reprezentanţi ai celorlalte culte recunoscute - care au turnat la Securitate ar trebui daţi în vileag, tocmai pentru o reală curăţire morală a societăţii.
Amintim că, încă de pe data de 18 august, ziarul Adevărul a întrebat mai mulţi intelectuali aparţinând tuturor cultelor din România dacă consideră oportună deconspirarea dosarelor clericilor. Cu toţii au fost de acord. "Să fie deconspiraţi! De ce un pictor să fie deconspirat, iar un preot nu? Mai mult decât oricine, un preot ar trebui să fie deconspirat!", ne-a declarat actorul Victor Rebengiuc. La rândul său, teologul creştin ortodox Radu Preda ne-a spus: "Fără să judec, mă întreb de ce nu am limpezit, la iniţiativa ierarhilor, acest trecut confuz? Fiindcă planează în continuare această suspiciune: unii sunt pretabili la şantaj. Este nevoie de o eliberare profetică de legăturile care nu ţin de vocaţia Bisericii! În loc să fie un apostol al înnoirii morale, BOR a suferit de aceeaşi amnezie de care a suferit şi restul clasei oligarhice".
Fiind de acord cu deconspirarea, poziţiile de mai sus au fost întărite, tot în ziarul Adevărul, de IPS Bartolomeu Anania şi de IPS Pimen. Deocamdată ne aducem aminte că singurul ierarh al BOR care a recunoscut colaborarea sa cu Securitatea a fost IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului. Ceilalţi acuzaţi în presă, între care IPS Andrei Andreicuţ, de la Alba Iulia, şi IPS Teodosie Tomitanul s-au eschivat, fără a fi fost convingători. Rămâne ca deciziile CNSAS să aducă o binevenită clarificare. După cum ne-a declarat teologul Teodor Baconski: "Adevărul ne va face liberi. Adevărul nu este o sursă de sminteală colectivă, nici de subminare a instituţiilor unui stat, ci baza fundamentală, elementară, a unei ordini statale care are şi o dimensiune morală".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite