Dosarele în care sunt anchetaţi civili falimentează Parchetele militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta în dosarele Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi Revoluţiei va fi luată de la capăt, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Curtea a hotărât, ieri, că anchetarea dosarelor în

Ancheta în dosarele Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi Revoluţiei va fi luată de la capăt, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Curtea a hotărât, ieri, că anchetarea dosarelor în care sunt cercetaţi şi militari, şi civili intră în competenţa magistraţilor civili.

Astfel că anchetele în cazul lui Ion Iliescu, învinuit în dosarul Mineriadei sau a fostului şef al SRI Virgil Măgureanu vor fi reluate. Curtea a considerat că unele prevederi din Legea 356/2006 privind modificarea Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale.

Legea promovată de Monica Macovei conduce acum, practic, la reluarea tuturor anchetelor în care civilii au fost cercetaţi de procurorii militari. Ca urmare a acestei decizii a CC, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare în care sunt cercetaţi exclusiv militarii. Cauzele în care sunt anchetaţi şi militarii, şi civilii vor fi instrumentate numai de procurorii civili.

În această ultimă situaţie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor decide asupra actelor de urmărire deja efectuate. Conform procedurilor, actele de urmărire penală efectuate de procurorii militari ar putea fi lovite de nulitate în condiţiile în care au fost instrumentate de magistraţi care nu aveau competenţă în a cerceta civili. Dosarele în care au fost cercetaţi şi civili, dar au fost trimise în judecată de procurorii militari se vor întoarce la anchetatorii civili.

În această situaţie se află şi dosarul în care au fost trimişi în judecată generalul maior (r) Marin Măciucă, generalul de brigadă (r) Adrian Tilincă, precum şi cel prin care s-a dispus deferirea în justiţie a amiralului (r) Cico Dumitrescu, a ofiţerilor SRI Ovidiu Soare şi Gheorghe Dumitrache. Hotărârea CC va intra în viogoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

Ieri, procurorul general Laura Kovesi a dispus inventarierea dosarelor cu militari şi civili, aflate pe rolul Secţiei Parchetelor Militare. La Secţia Militară a DNA sunt în lucru aproximativ 100 de dosare în care sunt anchetaţi şi civili alături de militari, ceea ce reprezintă aproximatv 90% din cauzele anchetate de procurorii anticorupţie militari.

"Procurorul civil are dreptul să anuleze actele"

Generalul Ion Panaitescu, fostul preşedinte al Tribunalului Militar Bucureşti şi fostul şef al Secţiei militare din PNA, ne-a explicat că procurorul civil care va prelua actele de procedură penală făcute de colegii militari are dreptul să anuleze aceste documente. Magistratul susţine că este puţin probabil ca un procuror să păstreze în dosar actele de procedură făcute de altcineva.

Precedentul Maszni

CEDO a condamnat România să plătească cetăţeanului Marcel Maszni 2.000 de euro daune morale, pentru faptul că magistraţii militari i-au încălcat dreptul la un proces echitabil.

Prins la volanul autoturismului cu un permis falsificat, Maszni a fost cercetat şi judecat alături de un poliţist bănuit că ar fi falsificat actul.

CEDO a stabilit că magistraţii militari nu sunt imparţiali şi obiectivi în aceste cazuri, întrucât sunt plătiţi şi avansaţi în grad şi de MApN.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite