Doru Mărieş a câştigat la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român a fost condamant, ieri, la plata a 41.000 de euro, în urma unui proces intentat de Asociaţia „21 Decembrie“ la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie", Doru Mărieş, va primi despăgubiri în valoare de 6.000 de euro. Completul de judecată a decis că statul român, prin faptul că SRI nu a răspuns unei solicitări privind interceptarea telefonului personal ori urmărirea lui Mărieş, se face vinovat de încălcarea articolelor 3 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (referitoare la tratamente inumane sau degradante, respectiv la dreptul la respectarea vieţii private şi de familie).

Nicolae şi Elena Vlase vor obţine 15.000 de euro pentru încălcarea, în ancheta privind moartea fiului lor, a articolului 2 din aceeaşi convenţie (referitor la dreptul la viaţă).

Banii şi problema de fond

Soţii Vlase sunt părinţii lui tânărului Nicuşor Vlase, care a fost ucis la Braşov în evenimentele din  decembrie 1989. De asemenea, statul român este obligat să plătească 20.000 de euro avocaţilor Antonia Popescu, Ioana Sfîrăială şi Ionuţ Matei, care l-au reprezentat pe Mărieş la proces.

„Toată lumea începe cu banii, cu despăgubirile, dar pe mine nu asta mă interesează. E mult mai importantă problema de fond! Sper că această decizie este un pas înainte în drumul către dreptate", a declarat, pentru „Adevărul", Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie". 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite