Dorobanţi, cel mai râvnit cartier din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi bucureştenii îşi doresc să locuiască în această zonă, proiectele de locuinţe noi sunt aproape inexistente Anunţatul declin al pieţei apartamentelor vechi nu s-a întâmplat

Deşi bucureştenii îşi doresc să locuiască în această zonă, proiectele de locuinţe noi sunt aproape inexistente

Anunţatul declin al pieţei apartamentelor vechi nu s-a întâmplat nici în 2007. Punctul forte ale acestor locuinţe - infrastructura - îi face în continuare pe români să le considere o bună opţiune locativă.

Dovadă stă faptul că preturile nici măcar nu au bătut pasul pe loc. Potrivit datelor unui studiu al unei companii de profil, în Bucureşti, singura zonă în care mai pot fi achiziţionate garsoniere mai ieftine de 70.000 de euro este sectorul 6.

Mai mult, locaţiile favorite ale celor care doresc să cumpere o casă sunt în continuare cele tradiţionale. Dorobanţi, 1 Mai, Dacia, Moşilor, Rosetti sau Unirea deschid un posibil top al celor mai dezirabile artere bucureştene. Paradoxal, acestea sunt însă zone închise pentru noile dezvoltări imobiliare, zone în care s-a construit puţin sau deloc.

50%, media scumpirilor din acest an

În aceste condiţii, specialiştii Coldwell Banker Affiliates of Romania estimează că preţul apartamentelor vechi s-a majorat, în medie, în cursul lui 2007, cu 50 de procente. Cele mai mari preţuri pe piaţa apartamentelor vechi se înregistrează în sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti. În sectorul 1, garsonierele au preţuri medii de 70.000 de euro, un apartament cu două camere costă 110.000 de euro, un apartament cu trei camere - 135.000 de euro, iar unul de patru camere - 150.000 de euro.

În sectorul 2, preţurile pornesc de la 75.000 de euro pentru o garsonieră şi ajung la 100.000 de euro pentru o locuinţă cu două camere, la 120.000 de euro pentru trei camere şi la 140.000 de euro pentru patru camere. Interesant este însă şi faptul că acest avans susţinut al preţurilor se petrece, spun analiştii, în contextul unui număr mai mic de tranzacţii faţă de anul precedent.

Constructorii de apartamente merg către periferie

"Proiecte noi au fost anunţate în zona de vest (Chiajna, Roşu, Chitila), în est (Titan, Theodor Pallady, Pantelimon) şi sud (Berceni, Popeşti-Leordeni, Jilava). Nordul continuă să fie lider al concentrării proiectelor rezidenţiale, observându-se o extindere a acestei arii către localităţi precum Ştefăneşti, Tunari, Săftica sau Corbeanca, unde se vor dezvolta proiecte de mari dimensiuni", descriu succint evoluţia rezidenţială a Capitalei analiştii Coldwell.

Tot ei opinează că, în prezent, preţurile apartamentelor noi, destinate clasei cu venituri medii, variază între 1.200 şi 1.400 de euro pe metru pătrat, în timp ce, pentru clienţii cu venituri ridicate, preţul mediu este cuprins între 1.700 şi 1.900 de euro pe metrul pătrat. În ambele cazuri există însă pe piaţă şi oferte care depăşesc nivelul de 2.000 de euro pe metrul pătrat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite