Dorinţa de a dansa, mai puternică decât boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patricia face dans sportiv în ciuda unei deficienţe la piciorul stâng. Deşi nu-şi poate folosi un picior, Patricia Mărincuş se străduieşte să facă dans sportiv şi visul ei este să poarte rochii împodobite cu cristale swarovski, cum a văzut la campioane.

Patricia Mărincuş are şapte ani şi a venit pe lume prematur. Când a început să meargă, părinţii ei au aflat că s-a născut cu paralizie spastică pe partea stângă. „N-am ştiut nimic, până la un an şi jumătate când s-a ridicat şi a început să meargă”, spune tatăl ei, Vasile Mărincuş. Patricia este o fetiţă perfect normală, care merge la grădiniţă şi adoră să deseneze şi să facă trandafiri din hârtie. „Copiii de la grădiniţă nu conştientizează deficienţa ei. Unii o mai întreabă ce are”, povesteşte Alina, mama fetei. „Dar mami, să ştii că nu mă întreabă mulţi ce am”, o asigură Patricia.
În timpul discuţiilor, pe ecranul televizorului din sufragerie rulează un videoclip cu o femeie într-o sală de dans. Ochii Patriciei încep să strălucească şi cere telecomanda să dea mai tare. Visul ei este să ajungă o mare dansatoare şi să poarte rochii strălucitoare, cu cristale swarovski, cum a văzut  la campioanele de dans sportiv.

Dansul o poate face bine

Cealaltă fetiţă a familiei, Denisa, are 14 ani şi a făcut balet, dans modern, iar acum face dans sportiv de performanţă. În camera fetelor, tronează o mulţime de cupe şi medalii pe care Denisa le-a câştigat în competiţii. Este posibil ca sora ei mai mică să o egaleze?
„Patricia şi-ar dori să meargă la dansuri, dar o lasă condiţia. Am dus-o şi pe ea, a încercat să înveţe un cha-cha, dar este imposibil să facă performanţă, deşi este chiar mai ambiţioasă decât sora ei. Dar în dansul sportiv depind toate lucrurile de doi” , spune tatăl.
Cu toate acestea, Patricia merge la antrenamente frecvent, iar copiii de acolo îi creează un anturaj în care se simte bine. „Am văzut foarte multă ambiţie la ea. Fără niciun complex de inferioritate se chinuie să facă ce fac şi ceilalţi copii. Am rămas uimită să văd cum a prins încredere în ea. Numai în dans se lasă pe piciorul defect. Eu cred că la dorinţa ei ar putea să danseze. Nu însănătoşirea poate să o facă să danseze, ci dansul o poate face să se însănătoşească”, spune Doina Galbăn, preşedintele clubului sportiv la care merge Patricia.

Olimpiada copiilor cu dizabilităţi

„Copiii cu deficienţe nu numai că nu pot să practice sportul recreeativ, dar de cele mai multe ori nici măcar nu sunt scoşi din casă, pentru că părinţilor le este ruşine. Plus că mai există încă mentalitatea aceea că deficienţele sunt semnul unor păcate din familie”, spune Marin Mic, directorul Fundaţiei „Inocenţii”, care se ocupă de copiii cu dizabilităţi. Acesta va organiza în 21 mai „Olimpiada Inocenţilor”, unde aceşti copii îşi vor demonstra abilităţile sportive şi artistice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite