Dorinţă de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil de 11 ani vrea un pian, pentru că acela pe care îl avea a ars într-un incendiu Visul lui Mihai Gabriel Călin, un copil de 11 ani, din Constanţa, este să primească de Paşte un

Un copil de 11 ani vrea un pian, pentru că acela pe care îl avea a ars într-un incendiu

Visul lui Mihai Gabriel Călin, un copil de 11 ani, din Constanţa, este să primească de Paşte un pian. Cel pe care îl avea a ars într-un incendiu, acum patru luni, împreună cu casa părinţilor săi.

Mihai este elev în clasa a IV-a la Colegiul Naţional de Artă "Regina Maria" şi a câştigat numeroase premii la concursurile naţionale.

"Pianul e scump. Nu ştiu dacă voi primi aşa ceva. Şi o pianină nouă ar fi bună", ne mărturiseşte copilul. Pasiunea lui Mihai pentru pian s-a născut dintr-o joacă, când avea doar patru ani.

"Primise cadou un acordeon, la care se juca tot timpul. Îl întorcea şi cânta la clape. Am observat că se descurca foarte bine şi că îi plăcea, aşa că am făcut eforturi şi l-am dus la un profesor de pian. Nu avea decât patru ani când a început să cânte la pian", povesteşte tatăl copilului, Adrian Călin.

Cântă la o pianină închiriată

În urmă cu patru luni, o adevărată tragedie a lovit familia Călin. Casa a fost mistuită de un incendiu, fără a se mai putea salva ceva. Atunci a ars şi pianul lui Mihai. Tatăl său a reuşit să găsească, prin vecini, o pianină pe care a închiriat-o pentru ca băiatul să poată studia în continuare. "Îmi doresc să fiu cunoscut şi să cânt pentru mulţi oameni", spune copilul, căruia i se mai spune şi "micul Paganini", după ce a câştigat un premiu de interpretare cu acest nume. Tatăl lui Mihai încearcă să ajungă la Bucureşti, la o emisiune tv, sperând să găsească înţelegere şi ajutor pentru a-i face băiatului său cadou un pian. Părinţii au reuşit să scoată din foc doar câteva diplome şi poze din concertele copilului. Arse la colţuri, înnegrite de fum sau deteriorate de apa folosită la stingerea incendiului, diplomele confirmă talentul băiatului. Premii la concursuri internaţionale de interpretare, distincţii speciale obţinute la festivalurile naţionale, zeci de premii câştigate în doar câţiva ani de carieră. Acum se pregăteşte de Concertul Internaţional de la Tulcea, din 29 mai.

"Vreau să studiez la Conservator"

Băiatul ne povesteşte că, în timpul recitalurilor, cel mai greu îi este să-şi stăpânească emoţiile. "Am emoţii când sunt pe scenă şi din sală mă privesc mulţi oameni. Dar nu mă gândesc decât la muzică şi uit de ei. Când termin, îmi trece de tot." Piesa sa preferată este Scherzo, a lui Franz Schubert, despre care spune că este veselă, dar Mihai ascultă cu multă pasiune şi muzica lui Mozart. "Vreau să studieze la Conservator. Am mare încredere în el. Simt că îi place şi lui şi de asta îl sprijinim cât putem de mult", ne spune Adrian Călin. Mihai a ţinut neapărat să ne facă şi nouă o demonstraţie a talentului său artistic. Nu înainte ca bunica şi mama lui să îl îmbrace ca pentru concert. Cu pantaloni negri, cămaşă roşie şi papion. S-a aşezat pe scaun, în faţa pianinei, mult mai înaltă decât el. Timp de o oră, a cântat neîntrerupt piese compuse de Schubert, Mozart, Beethoven.

Premii câştigate de Mihai

Concursul Internaţional de Interpretare "George Georgescu" - secţiunea Pian, Ediţia XII, Tulcea 27-30 mai 2004 - Premiul II

Concurs de Interpretare, mai 2004, Constanţa, ediţia X, Premiul special la clasa I

Concursul Internaţional de Interpretare "George Georgescu" - secţiunea Pian, Ediţia XIII, mai 2005, - Menţiune

Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală, clasele III-VIII, Brăila 16-18 martie 2007 - Premiul III

Concurs Naţional de Interpretare, 2005, Premiul I

Concurs de Interpretare, Constanţa, Premiul II, secţiunea Pian - preşcolari

Concurs de Interpretare, Constanţa, 2006, Premiul I

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite