Dorinel Munteanu - de pe terenurile cu hartoape ale Diviziei C, pe iarba Bundesligii germane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinel Munteanu este unul dintre cei mai longevivi fotbalisti romani ai tuturor timpurilor. Nascut la Gradinari, judetul Caras-Severin, in urma cu 37 de ani, micutul mijlocas a traversat nu mai putin

Dorinel Munteanu este unul dintre cei mai longevivi fotbalisti romani ai tuturor timpurilor. Nascut la Gradinari, judetul Caras-Severin, in urma cu 37 de ani, micutul mijlocas a traversat nu mai putin de 22 de ani de cariera, de la terenurile cu hartoape ale Diviziei C, pana la gazoanele impecabile ale Bundesligii germane.
Parintii l-au vrut inginer sau profesor
Dorinel a fost de mic indragostit de mingea pe care o batea aproape in fiecare zi pe maidanele din preajma satului natal. Desi parintii si-ar fi dorit o alta cariera pentru fiul lor, in cele din urma prima dragoste nu a fost uitata niciodata de cel care avea sa devina capitanul primei reprezentative a tarii. "Pentru mine, fotbalul e pasiune. Acolo, la tara, era singurul mod de a te distra. Nu a fost usor sa aleg calea aceasta pentru ca parintii mei voiau sa devin inginer sau profesor. Vazand cat de mult iubesc mingea, nu au avut incotro si m-au lasat la fotbal", isi aminteste Dorinel.
Si-a implinit visul la Scornicesti
Legitimat la numai 15 ani la Minerul Oravita, mijlocasul a trecut pe la Metalul Bocsa si CSM Resita pana sa-si vada visul cu ochii: debutul pe prima scena fotbalistica a tarii in tricoul lui FC Olt Scornicesti. Din orasul "conducatorului iubit", Dorinel are amintiri dintre cele mai frumoase. "Aici mi-am indeplinit visul, sa joc in Divizia A. Trebuia sa fac armata si asa am ajuns mai intai la Bucuresti, apoi am fost detasat ca fotbalist la FC Olt. Ma urmarisera cand jucam la Resita si asa m-au adus. Atunci era echipa buna datorita influentei lui Ceausescu si a familiei Barbulescu, cea care conducea totul in Scornicesti", povesteste Dorinel care isi aminteste si de meciurile mai putin aprige ale lui FC Olt. "Se faceau blaturi, dar eu nu prea stiam de ele, ca eram foarte tanar si nu-mi spunea mie nimeni de asa ceva". Dupa un scurt periplu la Inter Sibiu, Dorinel ajunge la Dinamo, unde, in 1992, castiga singurul sau titlu de campion al Romaniei. In 1991 debuteaza la echipa nationala, intr-un meci cu Norvegia. Vor mai urma alte 121 de selectii si 16 goluri pentru "tricolori". In 1993, Munteanu paraseste Divizia A pentru a petrece 10 ani in strainatate la echipe precum Cercle Brugge (Belgia) sau FC Koln si VfL Wolfsburg (Germania). In ianuarie 2004, mijlocasul se intoarce in tara, pentru a imbraca tricoul Stelei, un vis din copilarie.
Succesele si esecurile carierei
"Am avut multe momente frumoase in cariera, dar cred ca cea mai frumoasa amintire este calificarea in sferturile Campionatului Mondial din Statele Unite. Din pacate la nationala am simtit si gustul amar al ratarii primei calificari, cea din barajul cu Slovenia. Am pierdut calificarea si in 2004, dar prima ratare doare cel mai mult", spune Dorinel care se declara deranjat de vocile care spun ca selectionerul Victor Piturca il convoaca la echipa nationala pentru a depasi recordul de selectii al lui Gheorghe Hagi. "Ma doare aceasta chestiune. Hagi este cel mai bun fotbalist roman si a facut multe pentru fotbalul romanesc. Eu cat voi putea ajuta echipa nationala voi raspunde la convocari, altfel nu voi veni sa stau degeaba pe teren", a spus Dorinel, care a dezvaluit si secretul indelungatei sale cariere. "Familia m-a sprijinit intotdeauna. Sotia mea, Simona, cu care sunt casatorit de 17 ani si fetita Bianca, de 14 ani, mi-au fost intotdeauna alaturi", spune fotbalistul. La aproape 37 de ani, mijlocasul nu se gandeste la retragere. "Cat timp voi fi sanatos si voi putea alerga, voi juca in continuare", spune Dorinel Munteanu care, pentru meritele sale pe terenul de joc, a fost numit "maestru emerit al sportului". Sambata, la meciul FC Brasov-Steaua, Dorinel Munteanu si-a aratat inca o data clasa. El a marcat singurul gol al partidei, mentinand Steaua in lupta pentru titlu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite