Dorin Cocoş cere şpăgile înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţul Elenei Udrea a dat 6.000 de dolari ca să pună mâna pe două spaţii comerciale ultracentrale Omul de afaceri Dorin Cocoş, soţul fostului consilier prezidenţial Elena Udrea, a

Soţul Elenei Udrea a dat 6.000 de dolari ca să pună mâna pe două spaţii comerciale ultracentrale

Omul de afaceri Dorin Cocoş, soţul fostului consilier prezidenţial Elena Udrea, a recunoscut într-o declaraţie de denunţător, făcută la Parchetul General, că a dat o şpagă de 6.000 de dolari, care trebuia să ajungă la funcţionari din Primăria Capitalei, pentru a fi favorizat la o licitaţie cu imobile.

Mărturisirea a fost făcută în dosarul Mariei Zdoca, fost consilier juridic al SC Drupo SA, trimisă în judecată şi condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului, Zdoca - care s-a prezentat Sabău, după numele purtat în timpul căsătoriei - s-a lăudat în octombrie 2000 unei prietene, Constanţa Urlea, că are posibilitatea obţinerii prin licitaţie a unor spaţii comerciale ultracentrale, în virtutea relaţiilor din Primăria Bucureşti.

"Cunoscând faptul că denunţătorul Cocoş Dorin (administrator al SC Dalli SRL, SC Clamari SRL) este interesat de achiziţionarea unor spaţii comerciale ultracentrale, Urlea Constanţa i-a comunicat acestuia propunerea învinuitei şi a stabilit o întâlnire între cei doi".

Întâlnirea Cocoş-Zdoca a avut loc în decembrie 2000, iar dintre spaţiile care urmau să fie scoase la licitaţie, Dorin Cocoş s-a arătat interesat de fosta cofetărie Lămâiţa de pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 30, şi de actualul sediu al televiziunii B1TV- Calea Victoriei nr. 39.

Destinaţia şpăgii - Primăria Capitalei

Audiat la Parchet în februarie 2002, Cocoş povesteşte cum a decurs întâlnirea. "Sabău mi-a spus că ar trebui să dau suma de 6.000 USD, bani pe care ea urma să-i dea funcţionarilor din Primăria Capitalei, pentru ca eu să câştig licitaţia. Din câte îmi amintesc, Sabău vorbea că licitaţia trebuia să aibă loc pe 17.12.2000 (…).

În baza înţelegerii cu aceasta, ne-am întâlnit la Casa Enache, unde i-am dat suma de 6.000 USD, precum şi un set de documente. Totodată, în prezenţa ei am completat şi o cerere de participare la licitaţie (…). Arăt că suma de 6.000 USD urma să fie dată funcţionarilor din primărie care se ocupau cu licitaţii de spaţii comerciale". În martie 2002, Cocoş completează declaraţia şi arată că:

"Sumele de bani nu au fost solicitate pentru a le fi date foştilor proprietari ai acestor spaţii ori chiriaşilor deţinători ai spaţiilor respective. De altfel, niciodată nu s-a discutat despre aşa ceva, ci întotdeauna s-a vorbit despre aşa-zisele intervenţii şi relaţii pe care ea le are şi în baza cărora urma să mă ajute".

Consiliera se lăuda cu primarul Băsescu

Cea care i-a pus pe cei doi în legătură, Constanţa Urlea, arată într-o declaraţie de martor că după câştigarea licitaţiei, Dorin Cocoş s-a angajat să mai plătească o altă rată, tot de 6.000 USD. "Zdoca Maria nu mi-a spus la ce persoane urma să intervină, dar m-a lăsat să înţeleg că are influenţă asupra unor funcţionari din primărie care se ocupă cu atribuirea de spaţii comerciale prin licitaţii sau cesionare şi chiar că societatea Drupo este asociată cu primăria şi datorită acestui fapt îl cunoaşte pe primarul Băsescu, la care afirma că se duce de mai multe ori în legătură cu activităţile de serviciu".

Cu două zile înainte de presupusa licitaţie, Dorin Cocoş "a aflat de la o serie de prieteni" că datele prezentate de Zdoca erau false şi licitaţie nu se ţinea. Din actele cerute de anchetatori a rezultat că Primăria Capitalei nu a organizat în 2000 licitaţii pentru închirierea spaţiilor comerciale. Magistraţii au dispus confiscarea sumei dată drept mită, însă Parchetul a sărit în ajutorul lui Cocoş şi a atacat sentinţa. În final, soţul "Blondei de la Cotroceni" şi-a recuperat banii. Maria Zdoca a mai fost condamnată în 1995 pentru înşelăciune deosebit de gravă, executând integral pedeapsa la Penitenciarul Târgşor.

Dorin Cocoş a uitat că a denunţat Omul de afaceri Dorin Cocoş ne-a declarat ieri că nu ar fi vorba de nicio mită, dar admite că şi-a recuperat banii. Deşi, pe parcursul procesului, Cocoş nu a pomenit niciodată de vreun contract de colaborare cu o agenţie imobiliară, acum brusc şi-a adus aminte.

"Doamna avea o agenţie de intermediere imobiliară şi când mi-am dat seama că nu-mi putea vinde imobilele, i-am cerut banii înapoi". El ne-a spus că în acest dosar a avut calitatea de martor, şi nu pe cea de denunţător, aşa cum se arată negru pe alb în rechizitoriu.

"Am dat o singură declaraţie la Parchet. Eu mi-am recuperat banii". Dorin Cocoş ne-a explicat că, din cauza anilor care au trecut, nu îşi mai aduce aminte de amănuntele din declaraţiile date la Parchet şi ce prieteni i-au atras atenţia că e la un pas să fie înşelat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite