„Donează sânge! Fii erou!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a doua campanie de recoltare de sânge se derulează până vineri. Cei mai mulţi dintre donatorii Centrului de Transfuzie Cluj nu se gândesc la recompensa financiară atunci când donează sânge.

 Începând  de astăzi, Clujul s-a alăturat campaniei naţionale „Donează sânge! Fii erou!”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România. Clujenii sunt chemaţi să doneze la Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, de pe str. Nicolae Bălcescu nr. 18, zilnic între orele 8.30-12.30.
Voluntarii Organizaţiei Studenţilor Medicinişti organizează până în 22 mai cea de-a doua campanie din această lună, prima desfăşurându-se între 5 şi 8 mai. Donatorii primesc şapte bonuri de masă în valoare totală de 52 de lei, o zi liberă şi o adeverinţă pentru 50% reducere la transportul în comun pentru o lună. O persoană poate dona 450 de ml de sânge o dată la 72 de zile.

Misiune îndeplinită

Ionuţ Ganea, coordonatorul campaniilor, spune că scopul de a sensibiliza un număr semnificativ de noi donatori şi de a crea un flux constat de donatori fideli, a fost atins. Potrivit acestuia, în cele patru zile de la începutul lunii au trecut pe la centru 522 de voluntari, care au donat circa 230 de litri de sânge.
„Noi ne-am propus 350 - 400 de donatori, dar s-a depăşit cifra. Într-o singură zi, au venit 90 de persoane la prima donare. În aceeaşi zi, au fost 185 de donatori, dintre care 158 au îndeplinit condiţiile”, spune Ionuţ Ganea.
Adriana Sime, doctor în cadrul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, spune că circa 30% dintre donatori se fidelizează, ceea ce este foarte bine. „În Cluj, circa 70% dintre bolnavi sunt din alte judeţe, deci cererea de sânge este foarte mare. În timpul campaniilor, balanţa dintre cerere şi ofertă este echilibrată. În rest, când este nevoie, ne ajută şi alte judeţe, Bistriţa şi Satu Mare”, spune Adriana Sime.

Pentru a-i ajuta pe alţii

Renata Gergely, în vârstă de 20 de ani, spune că ar vrea să-l ajute pe naşul său, care este bolnav. „Nu-mi ştiu grupa de sânge şi nu ştiu dacă-l pot ajuta chiar pe el, dar contează că o să ajut pe cineva”, spune Renata, studentă la Ştiinţe Economice.
Levente Szoke a donat astăzi pentru a cincea oară în viaţă, ultima dată donând acum 78 de zile. „Prima dată am donat pentru mama unui prieten. Apoi am tot venit, ca să ajut pe alţii. Recompensa nu e importantă. Dacă voi avea nevoie şi eu de sânge, atunci va fi recompensa”, spune Levente, de meserie tinichigiu auto. Când a ajuns în sala de recoltare, asistentele şi-au dat seama că sângele său (grupa 0, RH negativ) poate ajuta un copil bolnav de leucemie.

Condiţii pentru donatori

Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, o sănătate bună, să fie odihniţi, să aibă o greutate peste 57 de kilograme. Aceştia trebuie să mănânce în dimineaţa recoltării şi să consume cât mai multe lichide, iar cu 48 de ore înainte să nu fi consumat alcool sau alimente bogate în grăsimi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite