Donatorii de sânge, protejaţi de accidentele vasculare cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donatorii de sânge, protejaţi de accidentele vasculare cerebrale
Donatorii de sânge, protejaţi de accidentele vasculare cerebrale

Luarea de sânge făcea parte în trecut din protocolul terapeutic al medicilor. Şi în prezent, donarea benevolă de sânge este, potrivit specialiştilor, un act cu certe valenţe terapeutice

Luarea de sânge făcea parte în trecut din protocolul terapeutic al medicilor. Şi în prezent, donarea benevolă de sânge este, potrivit specialiştilor, un act cu certe valenţe terapeutice pentru donator.

În vechime, indiferent de boala pacientului, luarea de sânge făcea parte din arsenalul obligatoriu al oricărui medic. În prezent, metoda empirică a fost înlocuită de mult, însă recent, cercetările efectuate de specialiştii institutelor de hematologie din mai multe state ale Uniunii Europene redescoperă valenţele terapeutice ale luării-donării de sânge.

Dr. George Dumitraşcu, medic specialist în medicină de urgenţă la Spitalul Militar de Urgenţă din Sibiu, arată că, recent, au fost descoperite mai multe avantaje pentru sănătatea celui care donează constant sânge pentru salvarea altor vieţi. "Prin aprofundarea studiilor, medicii au stabilit care sunt avantajele donării pentru sănătatea celui ce face acest gest", ne-a relatat dr. Dumitraşcu.

În primul rând, riscul de accident vascular cerebral şi de paralizie se reduce cu peste 30 la sută la cei care donează constant sânge (400 de mililitri la două luni). Explicaţia specialiştilor este aceea că, de regulă, fierul provenit din distrugerea hematiilor îmbătrânite se fixează în vasele de sânge din creier şi stimulează formarea plăcilor de aterom, crescând astfel riscul apariţiei infarctului cerebral.

Prin donarea constantă, concentraţia de fier din sânge scade, hematiile fiind mereu proaspete. Un alt beneficiu constă în faptul că donarea permite împrospătarea sângelui, stimulând, pe lângă producţia de hematii, şi pe cea de leucocite, contribuind astfel la tonifierea sistemului imunitar. În trecut, prospeţimea sângelui era menţinută prin folosirea lipitorilor, aminteşte medicul.

Pe de altă parte, vasele de sânge ale donatorilor sunt mai puţin solicitate decât cele ale ne-donatorilor. În general, intervalul recomandat între două donări este de două luni. În acest interval, timp de două săptămâni, sângele donatorilor este mai puţin "gros" decât al ne-donatorilor, astfel încât, în medie, solicitarea vaselor se reduce cu aproximativ 5 la sută.

Indicator antileucemie

Înaintea fiecărei donări, potenţialii donatori beneficiază de un set de teste de sânge gratuite, ce permit monitorizarea atentă a stării de sănătate. Astfel: poate fi identificată existenţa în sânge a HTLV (din engleză "Human T-cells Leucemia / Lymphoma Virus") - un oncovirus A.R.N. din familia retrovirusurilor, responsabil de leucemiile cu celule T şi de limfoamele cutanate.

HTLV infectează limfocitele, le modifică metabolismul şi determină apariţia leucemiei la persoanele care prezintă predispoziţie genetică în acest sens. Riscul de a fi purtătorul genelor respective este de 11 la sută în populaţia generală.

Dacă acest virus este detectat în sânge, se poate stabili, prin determinări genetice ulterioare, dacă persoana respectivă este sau nu la risc de a face leucemie. În cazul unui răspuns pozitiv, tratamentul citostatic aplicat din vreme poate creşte rata de succes până aproape de sută la sută.

Însă cea mai răspândită infecţie care poate fi depistată prin teste curente de sânge este cea cu virus hepatitic C sau B. Boala poate evolua uneori fără a fi sesizată, fiind descoperită doar în stadiul de ciroză. Infecţia cu HIV se poate produce în aceleaşi condiţii ca şi cea cu virusurile hepatitice B sau C.

Descoperită din vreme, cu ocazia testărilor HIV gratuite, anterioare fiecărei donări de sânge, aceasta poate fi ţinută sub control, printr-o medicaţie din ce în ce mai performantă, explică medicul. Printre celelalte afecţiuni care pot fi identificate prin testarea periodică a sângelui se numără şi anemia - afecţiune cu cauze complexe şi consecinţe cu un potenţial crescut de gravitate.

De asemenea, donatorii beneficiază şi de o radiografie pulmonară gratuită, ocazie cu care pot fi identificate precoce tumori pulmonare, aflate încă în stadii operabile, aspect deosebit de important mai ales pentru donatorii fumători.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite