Doljenii, devoratorii de muzee şi expoziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iubitori de pictură, la Muzeul de Artă din Craiova
Iubitori de pictură, la Muzeul de Artă din Craiova

Muzeele din judeţul Dolj adună aproape la fel de mulţi vizitatori ca şi cele din Capitală, şi cu puţin peste numărul admiratorilor de colecţii din judeţul Sibiu. Muzeul de Artă din Craiova taie bilete şi pentru că în Bănie s-a instalat o nouă modă: fotografia de nuntă pe scara Palatului „Jean Mihail“, cu statui ale lui Brâncuşi pe fundal.

Doljul are numai 700.000 de locuitori, dintre care 380.000 sunt în urban, şi un număr de 936.000 de vizitatori de muzee. Aceasta, potrivit Cercetării statistice pe 2009 privind activitatea muzeelor şi colecţiilor publice, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pornind de la premisa raţională că cei din rural nu frecventează în mod obişnuit muzeele, înseamnă că fiecărui doljean de la oraş îi corespund, statistic, trei tururi prin galeriile de artă sau prin faţa ulcelelor dacice. La capitolul turişti, Doljul stă foarte prost, aşa încât numărul uriaş de vizitatori nu se explică prin vizite din afara judeţului.

Muzeul Satului din Bucureşti este cel mai vizitat din ţară



În topul naţional, Doljul se află pe locul doi, după Capitală (cu 1.070.000 de vizitatori), şi înaintea fostei „capitale cultural europene", Sibiul (cu 880.000 de vizitatori, în 2009). Numărul total al celor care ­s-au plimbat prin faţa exponatelor din muzee, în 2009, a fost de 10,17 milioane de oameni. Asta înseamnă că una din 10 persoane care au vizitat individual sau în grup o astfel de instituţie a ales un muzeu din judeţul Dolj. Nu este vorba de nicio şmecherie de raportare statistică, fiindcă cercetarea la nivel naţional a INS este una exhaustivă, realizată pe baza biletelor vândute de către cele aproximativ 725 de muzee şi colecţii publice din România.

Muzeul Satului  din Bucureşti este cel mai vizitat din ţară

Craiova: sala preferată de nuntaşi



Oltenii au deţinut topul doi ani

Statistica pe 2009, cel mai recent an centralizat de INS, nu este una excepţională. Institutul realizează astfel de cercetări începând din 2005, iar Doljul a fost în fiecare an cel puţin pe poziţia a doua din top. Ba chiar, 2009 a fost cel mai slab dintre cele monitorizate: în 2006 şi 2007, muzeele doljene au avut mai mulţi vizitatori decât Bucureştiul. Astfel, dacă în Capitală s-au vândut, în 2006 şi 2007, 898.000, respectiv 923.000 de bilete de intrare la muzee, Doljul a reuşit să depăşească milionul de vizitatori.

O cădere impresionantă s-a înregistrat anul trecut, dar INS nu a finalizat încă cercetarea la nivel naţional. Direcţia Regională de Statistică (DRS) a contabilizat doar 242.000 de vizitatori în judeţul Dolj, adică de patru ori mai puţini decât în anii precedenţi. Mariana Tănase, directorul DRS Craiova, explică: "Unele unităţi au fost în renovare, precum Muzeul Olteniei şi Muzeul de Artă. Şi nici muzeele din mediul rural nu au mai avut atât de mulţi vizitatori. Aşa se explică diferenţa atât de mare". 

Craiova: sala preferată de nuntaşi

Palatul „Jean Mihail“ din Craiova



Copiii vin la ţesut şi la olărit

Ce se poate vedea în muzeele doljene? Muzeul Olteniei expune colecţii permanente de port tradiţional, de ceramică, de covoare şi scoarţe, icoane şi o colecţie specială „Maria Tănase". Copiii vin în număr mare, întrucât sunt iniţiaţi gratuit în arta ţesutului şi a olăritului. De anul acesta, are şi prima secţie de marionete şi păpuşi din România, premiată de UNITER.

Nuntă la muzeu

În Colecţia de Paleontologie pot fi văzute fosile mezozoice, fragmente ale scheletului mastodontului de la Stoina (descoperit în 1926), iar Secţia de Minerale şi Roci deţine patru eşantioane din meteoritul căzut în comuna Sopot din Dolj, în anul 1927. Însă nu toţi craiovenii se plimbă prin galeriile muzeelor pentru a admira exponatele. De câţiva ani, în Bănie s-a lansat o nouă modă: fotografia de nuntă la Muzeul de Artă. În schimbul unei taxe, mirii se pot fotografia pe somptuoasa scară a Palatului „Jean Mihail", care adăposteşte muzeul. Eventual, cu nişte statui ale lui Brâncuşi, ori cu „Apocalipsul" pictorului Ţuculescu, pe fundal. „Ultima dată când am fost la muzeu a fost la o nuntă, la Muzeul de Artă. În rest, nu mă duc, pentru că nu am nici timp, nici bani şi, sincer, nici nu mă interesează atât", a spus Marina Stănculescu, localnică. 

Palatul „Jean Mihail“ din Craiova

„Carul cu boi“ i-a atras pe sibieni



Sibiul a rămas capitală culturală

Judeţul Sibiu era în 2009 pe locul trei, ca număr de vizitatori în muzee şi colecţii. Asta, graţie organizării din 2007, când a fost „capitală culturală europeană". Înainte de 2007, Sibiul avea sub 350.000 de vizitatori. În 2007, numărul celor care au cumpărat bilete de intrare la muzeele judeţului s-a dublat. De atunci, vizitatorii s-au înmulţit, ajungând în 2009 la aproape 880.000 de persoane.

„Grosul" se înregistrează la Muzeul Brukenthal, cel mai vechi din România. În anul când Sibiul a deţinut titlul de capitală europeană, aici s-au organizat aproximativ 90 de evenimente, ceea ce a triplat numărul vizitatorilor (totalizând circa un sfert de milion de persoane, în 2007). De atunci, numărul creşte continuu, spune Sabin Luca, directorul muzeului, care speră ca în următorii patru ani să ajungă la cifra de un milion de vizitatori.

Vizitatorii pot cumpăra, pe lângă clasicele tricouri şi căni, şi suveniruri dulci marca Brukenthal - ciocolată fină belgiană cu cremă de rom şi orez expandat, ce se vinde la 5 lei bucata de 50 de grame. Complexul Naţional Muzeal Astra reprezintă a doua mare atracţie turistică a judeţului Sibiu. Astra promovează tradiţiile populare şi este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa de Est, cel din Dumbrava Sibiului. Pe tot parcusul anului, aici se organizează concerte, târguri tradiţionale şi evenimente pentru vizitatorii de toate vârstele. Aici se desfăşoară, de exemplu, Festivalul Internaţional de Teatru.

„Carul cu boi“ i-a atras pe sibieni

Muzeul Brukenthal din Sibiu



Bucureştiul, primul loc

Deşi muzeele bucureştene au cei mai mulţi vizitatori, totalul este modest, comparativ cu numărul locuitorilor şi cel al turiştilor - aproximativ 1,070 de milioane de persoane care au cumpărat bilete în 2009.  Atracţia principal este Muzeul Satului „Dimitrie Gusti", care a avut anul trecut peste 300.000 de vizitatori, dintre care circa 180.000 au fost străini (francezi, germani, spanioli, japonezi etc.). Pe locul doi, ca punct vizitat, este Muzeul de la Casa Poporului. Moştenirea lui Ceauşescu a atras anul trecut peste 150.000 de vizitatori, dintre care aproape 80.000 au fost turişti străini.

"Ultima dată când am fost la muzeu a fost la o nuntă, la Muzeul de Artă. În rest, nu mă duc, pentru că nu am nici timp, nici bani şi, sincer, nici nu mă interesează.''
Marina Stănculescu localnică din Craiova

10,17 milioane de persoane s-au plimbat prin faţa exponatelor din muzee, în 2009.

Top cele mai vizitate 10 muzee din România

Muzeul Brukenthal din Sibiu

1. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti", Bucureşti (284.600 vizitatori)

2. Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu (280.000 vizitatori)

3. Muzeul Peleş, Sinaia (255.870 vizitatori)

4. Muzeul Ţăranului Român, Bucureşti (189.573 vizitatori)

5. Muzeul Bran, Pasul Rucăr-Bran (107.998 vizitatori)

6. Muzeul Naţional de Artă al României, Bucureşti (94.950 vizitatori)

7. Muzeul Naţional de Istorie a României (77.531 vizitatori)

8. Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti (45.000 vizitatori)

9. Complexul Naţional Muzeal „Moldova", Iaşi (31.433 vizitatori)

10. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca (9.750 vizitatori)

SURSA: Ministerul Culturii

INFOGRAFIE
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite