Doliu, pe arborii din centrul Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copacii de pe marginea mai multor străzi din Capitală au fost îmbrăcaţi în negru Bucureştenii care trec prin Piaţa Universităţii, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, Bulevardul Magheru

Copacii de pe marginea mai multor străzi din Capitală au fost îmbrăcaţi în negru

Bucureştenii care trec prin Piaţa Universităţii, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, Bulevardul Magheru sau Bulevardul Elisabeta pot admira mai mulţi arbori "îndoliaţi".

Copacii au fost îmbrăcaţi în materiale textile de culoare neagră, imprimate cu texte similare celor de pe coroanele funerare, pentru a atrage atenţia asupra tăierilor abuzive comise în perioada 1989- 2007. Cei care au pus doliul pe copaci spun că, în fiecare an, 10.000 de bucureşteni mor din cauza poluării atmosferice.

Arborii au fost îndoliaţi în acest weekend şi fac parte din programul de informare şi responsabilizare socială "Nu tăia pădurea ca-n codru", coordonat de Agenţia de Monitorizare a Presei. Iniţiativa e finanţată de Uniunea Europeană, prin fonduri PHARE, şi îşi propune să sensibilizeze publicul în problemele mediului, în special ale celor legate de protejarea pădurilor din România.

"Am început această campanie după ce am constatat că pădurile din România mor şi oamenilor nu le pasă", a spus Dan Bărbulescu, reprezentant al agenţiei.

Studiile efectuate în cadrul programului arată că, anual, în România sunt defrişate ilegal între 13 şi 17.000 hectare de pădure. "La aceste cifre adăugăm tăierile <> care au loc, adică încă 80.000 ha pe an. Rata de reîmpădurire este însă de numai 10.000 de hectare pe an", explică Dan Bărbulescu.

România rămâne fără păduri

Specialiştii care lucrează la program arată că, dacă isteria distrugerii pădurilor continuă, în curând România nu va mai avea păduri. "Trist, dar adevărat! Sperăm însă ca gestul nostru să fie un exemplu de urmat şi de alte organizaţii neguvernamentale, instituţii publice şi corporaţii", mai spune Dan Bărbulescu.

Acesta adaugă că programul va continua cu o serie spoturi radio, difuzate la postul naţional de radio, care vor ajunge tocmai în zonele afectate de defrişări, în speţă, în zonelele rurale. În luna octombrie va avea loc o altă campanie publică, în cadrul căreia 7.000 de puieţi de brad vor fi plantaţi într-o zonă "tăiată ca-n codru din România". Copacii vor fi plantaţi de voluntari, ce participă la programele de mediu ale organizaţiilor neguvernamentale.

Campanii pentru proprietarii de păduri

Pe lângă Agenţia de Monitorizare a Presei, şi specialiştii de la Institutul de cercetări şi amenajări silvice, de la Asociaţia pentru coeziune economică şi socială, precum şi de la Centrul naţional român pentru drepturile copilului au anunţat că vor participa la această campanie. În cadrul proiectului, până acum s-au derulat deja patru sesiuni de informare a proprietarilor de pădure şi un concurs de creaţie adresat elevilor din şcolile generale din şapte judeţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite