Doina bătrânească, la poale de Ţibleş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de bătrâni s-au strâns ieri să doinească la Târlişua. Bătrânii satelor din Bistriţa-Năsăud s-au întâlnit la Târlişua şi s-au întrecut în doine învăţate de la părinţii şi bunicii lor.

Îmbrăcaţi în veşminte străvechi, lucrate în casă, bătrâni din toate colţurile judeţului s-au adunat la Târlişua, la Festivalul Rapsozilor Populari „La poale de Ţibleş”. Festivalul a fost iniţiat de interpreta Lenuţa Purja şi învăţătoarea Floarea Pop. Veniţi din Agrieş, Telciu, Valea Bârgăului, Şieuţ, Spermezeu, Sita, Sebiş, Leşu Ilvei, aceştia s-au întrecut în doine bătrâneşti, învăţate de la părinţii şi bunicii lor.

„Eu cânt doine pe care le-am învăţat de la mama mea, cu aiestea m-am născut. Din alea cântam când mergeam la mărhăi”, povesteşte lelea Lenuţa Rus, din Târlişua. „Ale mele cântece de la bunica mea le ştiu. Apoi Dumnezeu ştie de când sunt. Le cântau femeile la seceră şi la sapă, pe toate dealurile”, spune şi lelea Teodora Purja, cea mai cunoscută horitoare din Agrieş.
 
Ultima generaţie de doinitori

Tot din Agrieş este şi Valer Rus, care are 64 de ani şi cântă doine din fluier, dar zice şi de joc, pentru a înveseli oamenii. „Am învăţat să cânt pe lângă oi”, spune el. Pe scenă au urcat şi copiii de la grupul „Glanetaşul” din Târlişua, care încearcă să ducă mai departe tradiţiile bătrânilor.

Festivalul s-a încheiat cu un recital al familiei Purja: Lenuţa, mama ei, lelea Teodora, şi fiul, Sergiu. Aceştia păstrează din vechime „horea cu noduri” sau „horea întoarsă”, o interpretare extrem de rară a doinelor de demult. Câştigătorul marelui trofeu al festivalului este Dumitru Ciupa, un mare instrumentist şi doinitor de pe Valea Bârgăului. Odată cu aceşti doinitori bătrâni, se va stinge ultima generaţie de oameni ai satului autentic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite