Doina Cornea îndeamnă la temperarea şi corectarea derapajelor lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu se foloseşte "de naivitatea şi credinţa oamenilor, de Dumnezeu - valoarea supremă a creştinilor - în scopuri demagogice, în scopul de a câştiga simpatia

Preşedintele Traian Băsescu se foloseşte "de naivitatea şi credinţa oamenilor, de Dumnezeu - valoarea supremă a creştinilor - în scopuri demagogice, în scopul de a câştiga simpatia electoratului", a declarat, ieri, Doina Cornea, disidentă a perioadei comuniste, într-un interviu acordat BBC. Cunoscută pentru criticile publice aduse cultului personalităţii şi regimului lui Nicolae Ceauşescu, Cornea a identificat câteva similitudini între comportamentul actualului preşedinte şi cel al dictatorului comunist, îndemnând la corectarea şi temperarea derapajelor prezidenţiale.

"Noi l-am creat pe Ceauşescu. L-am creat nu sută la sută, dar l-am creat parţial. Intelectualii şi oamenii care au tot aplaudat. Şi acum suntem pe cale să-l deservim pe preşedintele Băsescu, neaducând o critică la felul lui de a guverna şi de a fi", a declarat Doina Cornea. Fosta disidentă i-a imputat lui Băsescu că, deşi este "cel mai vocal preşedinte, pornit împotriva corupţiei," discursul său este unilateral, vizând numai oligarhii "din partea cealaltă" şi "sistemul ticăloşit".

Cornea a avertizat şi asupra a ceea ce ea a numit "setea" şi dorinţa preşedintelui ca prin orice mijloace, inclusiv "uneltind intrigi pe care tot el le rezolvă", să deţină cât mai mult control asupra instituţiilor. Trimiterile prezidenţiale la voinţa lui Dumnezeu îi aduc aminte Doinei Cornea de vremurile trecute, când le-a auzit rostite "şi de Ceauşescu, şi de legionari".

"Eu nu vreau să-l fac legionar, pentru că sunt convinsă că nu există nicio atitudine a dânsului… A fost comunist, a fost pe urmă pedist şi acum e creştin-democrat, cu PD-ul împreună", a spus Cornea, adăugând că Băsescu a împrumutat doar metoda, nu şi ideologia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite