Doi din trei români nu au viaţă socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii nu sunt aşa de sociabili, cum se autodefinesc, arată studii recente ale experţilor Uniunii Europene. Potrivit Eurostat, românii îşi întâlnesc cel mai rar prietenii şi au, dintre

Românii nu sunt aşa de sociabili, cum se autodefinesc, arată studii recente ale experţilor Uniunii Europene. Potrivit Eurostat, românii îşi întâlnesc cel mai rar prietenii şi au, dintre europeni, încrederea cea mai redusă în oameni. Doar unul din trei români petrece timp cu prietenii cel puţin o dată pe săptămână, susţine şi sociologul Bogdan Voicu, de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii. Cifre similare de întâlniri cu prietenii, dar tot mult sub media populaţiei din UE, se mai întâlnesc la albanezi, moldoveni, polonezi şi ruşi. Comparativ, fiecare al doilea cetăţean al UE îşi întâlneşte cel puţin o dată pe săptămână prietenii, cifra crescând spre nordul, vestul şi sudul continentului la 75 la sută. Cu toate acestea, potrivit ultimului Eurobarometru rural publicat de Fundaţia pentru o Societate Deschisă, printre mulţumirile românului viaţa socială este pe primul loc. "Suntem mulţumiţi de viaţa socială, pentru că ea ne este de fapt indiferentă", explică Voicu.

Muncim multe ore, fără eficienţă
Printre nemulţumirile românului de rând se mai numără şi locul de muncă. Noi şi turcii muncim cel mai mult dintre europeni, dar suntem prost plătiţi. Românul de la sat munceşte circa 54 de ore pe săptămână, spre deosebire de orăşeanul care lucrează cu cinci ore mai puţin. Paradoxal, potrivit Eurobarometrului, majoritatea (peste 30 la sută) populaţiei din mediul rural crede că românul este sărac pentru că este leneş, în timp ce 20 la sută consideră că există români săraci pentru că nu-i ajută statul.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite