Doi militari americani, torturaţi şi ucişi la Bagdad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

declaraţii liniştitoare. Nu e vorba, aici, doar de atentatele zilnice, ci şi de abuzurile comise împotriva - şi de către - militari americani.De pe lista selectivă se detaşează un eveniment

declaraţii liniştitoare. Nu e vorba, aici, doar de atentatele zilnice, ci şi de abuzurile comise împotriva - şi de către - militari americani.
De pe lista selectivă se detaşează un eveniment ce provoacă noi probleme SUA în Irak: răpirea şi asasinarea a doi soldaţi americani, revendicată de o grupare legată de Al-Qaida. Este vorba de mişcarea Consiliul Shura (Consultativ) al Mujahedinilor, aceeaşi care a luat ostatici patru salariaţi ai Ambasadei Rusiei la Bagdad şi a dat un ultimatum de 48 de ore Moscovei pentru a-şi retrage trupele din Cecenia. Corpurile celor doi militari au fost găsite ieri, lângă Bagdad, purtând semne vizibile de tortură. Pe aceeaşi listă este şi acuzaţia oficială de crimă cu premeditare adusă împotriva a trei militari din SUA după ce au ucis trei deţinuţi irakieni, ulterior ei ameninţând cu moartea un coleg dacă acesta ar fi dat în vileag totul. La 9 mai, în urma unei razii în care fuseseră reţinute 200 de persoane, cei trei au creat condiţii în care trei dintre ele să încerce să fugă, pentru ca apoi să le împuşte. În atari condiţii, ei sunt acuzaţi de crimă cu premeditare care, în SUA, se pedeapseşte cu moartea. Ei sunt acuzaţi şi de complot şi proferare de ameninţări. Cazul lor este ultimul de pe o listă ce se tot lungeşte, din cauza căreia Pentagonul are mari probleme nu doar de imagine. Pe lista amintită se află şi militarul american care, la 4 martie 2005, l-a ucis pe agentul italian Nicola Calipari, care o însoţea spre aeroport pe ziarista Giuliana Sgrena, după ce fusese eliberată din mâinile unei grupări teroriste. Soldatul respectiv a deschis focul la un baraj american, Calipari fiind ucis pe loc, iar ziarista şi şoferul răniţi grav. Pe acest fundal, semnalăm că Japonia a decis să-şi retragă contingentul de 550 de militari desfăşuraţi în sudul irakian sub comandament britanic, operaţiune care se va încheia la finele lui august.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite