Documente suspecte în cazul „Unghiera lui MRU“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei foşti şefi ai Secretariatului General al Guvernului (SGG) explică pentru „Adevărul” de ce nu sunt credibile documentele apărute în presă privind aşa-zisele achiziţii dispuse de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Unul dintre ei, cel din mandatul lui MRU, spune că o astfel de listă nu există.

Fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu i s-a construit în ultimele zile imaginea unui risipitor al banului public în interes strict personal. Produse de igienă personală, parfumuri scumpe, ţigări şi băuturi fine, toate ar fi fost comandate de el pe banii guvernului.

S-au făcut emisiuni televizate, cu verdict anunţat: MRU a tocat banii poporului ca să se parfumeze, să-şi ude gâtul cu băuturi fine, să-şi cureţe urechile cu beţigaşe de lux...Însă, listele de achiziţii prezentate ca fiind întocmite la solicitarea fostului premier sunt contestate de foşti şefi ai Secretariatului General al Guvernului, din diferite partide. Toţi spun că e greu de crezut că astfel de liste să fie cerute de un înalt demnitar.

Fostul şef al SGG, în mandatul MRU: prostii

Dezsi Attila (39 de ani) a fost şef al SGG după demiterea controversatei Daniela Andreescu. Numit la 4 decembrie 2012, cu susţinerea UDMR-ului, Dezsi a prins ultima parte din mandatul lui Emil Boc şi întreg mandatul, de 78 de zile, al lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Întrebat dacă premierul Ungureanu i-a cerut să facă achiziţiile prezentate în presă, Dezsi Attila a început să râdă. „Doamne, fereşte! Parcă îl şi văd pe Ungureanu dictându-mi: «Un pieptăn cu dinţi scurţi, o unghieră»....Dom'ne, nu e clar ce e cu listele astea? Eu sunt funcţionar, nu fac parte din niciun partid. Am fost susţinut de UDMR, deci nu am nicio treabă cu Ungureanu. Dar, vă spun, nici Boc şi nici Ungureanu nu au comandat vreodată vreun produs sau vreun astfel de serviciu în interes personal. Eu cu premierul Ungureanu am avut foarte mult de furcă. A tăiat din toate bugetele, tot ce se făcea se făcea cu cheltuieli minime. De exemplu, a eliminat protocolul şedinţelor de guvern: bufetul suedez. Pentru asta era un contract de câteva sute de mii de lei... Am avut o deplasare la Iaşi pe care am făcut-o cu un minim record de cheltuieli. A dat dispoziţie să fie publicate pe site-ul SGG toate achiziţiile, lună de lună. Găsiţi acolo tot ce s-a cumpărat, e publicat pe site", declară Dezsi Attila.

„Şi, totuşi, există nişte liste!", îi spunem. „Eu nu am primit niciodată o astfel de listă şi nici nu am auzit de existenţa ei. Le-am văzut şi eu. Ei au o listă scrisă pe o hârtie şi atât. De ce SGG nu publică listele oficiale? Să arate o notă de comandă, o fişă de recepţie, un deviz... Atunci se va vedea clar cine a comandat şi cine a primit. Asta dacă au fost comandate astfel de produse.

Cereţi RA-APPS-ului! De tot ceea ce înseamnă protocol şi reprezentare se ocupă cei de acolo. Specialiştii acestei regii sunt pregătiţi să reacţioneze şi să preîntâmpine orice eveniment: vizită la nivel înalt sau altfel de misiuni de protocol. Există un Departament de Protocol şi în cadrul SGG, care colaborează cu cei de la RA-APPS, dar nici ei nu emit comenzi. Cei de la RA-APPS au liste proprii, cu anumite produse, cu anumite protocoale care trebuie îndeplinite în funcţie de eveniment. De exemplu, tradiţiile culinare: anumite băuturi, anumite mâncăruri...Nu poţi să organizezi o masă de protocol pentru o delegaţie israeliană cu meniuri din carne de porc, de exemplu", a explicat Dezsi Attila.
 
Tot referitor la publicarea listelor respective, fostului demnitar i se pare relevant faptul că la un moment dat a fost sunat de un realizator de televiziune pentru a fi invitat la o emisiune împreună cu actualul premier, Victor Ponta, dar după ce a spus că va demonta, cu argumente, „bazaconiile din presă", nu a mai fost chemat în studio.

Ilie Bolojan (PNL): „Lista e hilară"

Actualul primar al municipiului Oradea, Ilie Bolojan (43 de ani), a fost şeful SGG în Guvernul Tăriceanu, în perioada 2007-2008. Şi-a dat demisia din această funcţie pentru a putea candida la Primăria Oradea în 2008.

„Am văzut şi eu documentele prezentate. Lista e hilară. Nu vă vorbesc ca om politic, ci ca fost şef al SGG. Cât am fost acolo, nu am comandat şi nici nu am văzut aşa ceva. Nu ştiu dacă astfel de liste trec pe la SGG, poate nota de achiziţie, cu suma totală şi compartimentul pentru care s-a făcut achiziţia. O astfel de notă, chiar dacă a fost cerută verbal, indiferent că este oficial sau nu, trebuie sa fie prinsă în buget. Trebuie să spună cine a întocmit referatul de necesitate şi cine a făcut recepţia. Atunci totul va fi clar. Dacă o astfel de listă ar exista, ea ar putea fi justificată prin spaţiile de protocol ale RA-APPS, care, să zicem, au nevoie de astfel de achiziţii pentru anumite protocoale, reprezentări, pentru găzduirea unor înalţi demnitari... dar, chiar şi aşa, o astfel de listă cu dotări mi se pare ilogică", a declarat Ilie Bolojan.

Gabriel Berca (PDL): „Nu am auzit aşa ceva"

   Gabriel Berca i-a succedat în funcţie lui Ilie Bolojan: a condus SGG în perioada martie - septembrie 2008. „Cât am fost eu la SGG nu am semnat o asemenea listă de achiziţii şi nici nu am văzut vreuna. RA-APPS este în subordinea SGG, dar este regie autonomă, deci are toată libertatea. SGG aprobă doar bugetul acestei regii, ei au departamente comerciale, economice... Mărcile anumitor produse sunt la latitudinea lor. Niciodată nu mi-a venit la semnat o astfel de listă", ne-a declarat Gabriel Berca.

Colegiu de deputat  pentru soţia lui Surdu

Georgian Surdu a fost numit la şefia RA-APPS în mandatul premierului Emil Boc. A rămas şi în mandatul lui Ungureanu şi a fost păstrat şi în mandatul lui Ponta. S-a remarcat în scandalul "Vila Dante", declanşat în zilele premergătoare referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a negat iniţial, printr-un comunicat oficial, că Vila Dante ar fi fost pregătită pentru a servi drept reşedinţă pentru un fost şef de stat. A doua zi, în urma presiunilor venite din partea USL, şeful RA-APPS s-a răzgândit şi a emis un comunicat în care a afirmat că vila este destinată unui fost şef de stat. Ulterior, Georgian Surdu şi-a consolidat fotoliul de conducere, dar a obţinut şi un colegiu de deputat pentru soţia lui, Raluca, în Călăraşi, din partea PNL.

"Ei au o listă scrisă pe o hârtie şi atât. De ce SGG nu publică listele oficiale? Să arate o notă de comandă, o fişă de recepţie, un deviz..."
Dezsi Attila fost şef al SGG în cabinetul Ungureanu

"O astfel de notă trebuie să fie prinsă în buget. Trebuie să spună cine a întocmit referatul de necesitate şi cine a făcut recepţia."
Ilie Bolojan fost şef al SGG în cabinetul Tăriceanu

"Cât am fost eu la SGG, nu am văzut sau semnat o asemenea listă de achiziţii."
Gabriel Berca fost şef al SGG în cabinetul Tăriceanu

image

Listele cu achiziţii prezentate ca fiind întocmite la cererea fostului premier nu sunt nici ştampilate, nici semnate

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite