Documente din arhiva BRCE, dispărute în epoca Temeşan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Bancorex spune că este vorba despre nişte "diversiuni ordinare"

Arhiva BRCE (Banca Română de Comerţ Exterior), aflată în prezent sub controlul BCR, este incompletă, unele documente dispărând în ultimii 17 ani. Aceasta este afirmaţia şocantă a unui oficial al băncii făcută pentru ziarul Adevărul. În replică, Temeşan spune că se caută un vinovat şi opinează că este mai bine ca arhiva BRCE să ajungă la Erste Bank decât să fie gestionată de statul român.
În încercarea de a afla detalii despre "Averea Diavolului", reporterii ziarului Adevărul au discutat în ultimele zile cu mai mulţi oficiali bancari din România despre arhiva BCRE. Unul dintre aceştia, care lucrează pentru BCR, ne-a precizat că la respectiva arhivă s-ar fi umblat în ultimii 17 ani. În mod concret, sursa citată s-a referit la faptul că ştie ce documente ar fi dispărut în perioada în care BRCE se transformase după 1990 în Bancorex şi era condusă de Temeşan. Acesta a lucrat din 1978 la BRCE, iar în 1991 a ajuns vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie, după care, în 1994, a preluat conducerea băncii.
Sursele citate ne-au menţionat că au văzut personal la unii dintre foştii oficiali ai Bancorex documente din arhiva băncii, însă nu au menţionat dacă acestea au legătură cu "Averea Diavolului" şi tranzacţiile făcute de Securitate prin BRCE. "Cert este că aceste documente există la unele personaje", a precizat sursa citată.
Temeşan: "Se încearcă găsirea unui vinovat"

Fostul preşedinte al Bancorex, Răzvan Temeşan, a declarat pentru Adevărul că aceste informaţii ar fi "nişte diversiuni ordinare". "Nu a dispărut nimic, nicăieri. Se caută probabil cineva pe care să se dea vina", ne-a precizat Temeşan. El a mai spus că toate operaţiunile desfăşurate prin BRCE de către ICE Dunărea au fost "legale", chiar dacă unele au fost "secrete". "Aveam controale peste controale şi nu puteau să dispară nici 50 de cenţi", spune fostul şef al Bancorex.

Groparul Bancorex
Răzvan Temeşan este considerat groparul Bancorex. Sub conducerea sa, banca a dat o grămadă de credite neperformante, pagubele fiind extrem de mari pentru statul român. Marea majoritate a celor favorizaţi de Temeşan au fost personaje influente din lumea politică şi economică, dar şi din serviciile secrete.
"Vom plăti ca fraierii vreun miliard de euro"
Răzvan Temeşan crede că este mult mai bine ca arhiva BRCE să ajungă la Erste Bank, viitorul proprietar al BCR. "Dacă arhiva va rămâne la statul român, atunci va veni vreun sirian cu o garanţie expirată de vreo 15 ani şi va lua un miliard de euro", este opinia fostului bancher. "Austriecii însă se vor prinde şi nu îi vor da bani", mai spune Temeşan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite