Documentar incendiar despre cazul Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televiziunea americană PBS prezintă în premieră un nou film, regizat de Tibor Kocsis, despre cazul exploatării aurului românesc. Cazul Roşia Montană va fi prezentat în premieră în

Televiziunea americană PBS prezintă în premieră un nou film, regizat de Tibor Kocsis, despre cazul exploatării aurului românesc.

Cazul Roşia Montană va fi prezentat în premieră în America prin rularea filmului "Gold Futures", al regizorului maghiar Tibor Kocsis. Filmul e o continuare a documentarului de anul trecut "New Eldorado, Blestemul aurului de la Roşia Montană", care a câştigat mai multe premii internaţionale. Pelicula "Gold Futures" va fi prezentată marţea viitoare de reţeaua americană de televiziune PBC, la ora locală 21:00.

În Statele Unite, filmul va rula în cadrul celebrei serii "Wide Angle" a televiziunii publice PBS, cunoscut pentru prezentarea unora dintre cele mai dificile situaţii create în cele mai diverse colţuri ale lumii. "Gold Futures" a fost filmat în munţii Transilvaniei şi e prezentat drept o confruntare gen David şi Goliath, transpusă în satul Roşia Montană, între o puternică firmă canadiană şi un biet sat care încearcă să-şi apere existenţa.

Miza e cel mai mare depozit de metale preţioase din Europa, care măsoară aproximativ 300 tone de aur şi 1.600 tone de argint. Oraşul minier a existat încă de pe vremea romanilor, care extrăgeau zeci de tone de aur şi argint.

Mărturiile localnicilor

"Wide Angle" prezintă o comunitate divizată de promisiunea către bunăstare şi teama pentru un dezastru ecologic. Filmul începe cu mărturia unuia dintre localnici, care spune că "au trecut şase ani de când ne terorizează cu mutatul". "Ei vor să cumpere tot şi pe toată lumea. Dar noi nu am plecat şi nici nu vrem să plecăm", spune săteanul.

Povestitorul de la "Wide Angle" prezintă situaţia de la Roşia Montană ca pe o alegere pe care o au de făcut sătenii. Aceştia vor trebui să fie strămutaţi atunci când compania canadiană va începe lucrările pentru exploatarea minelor.

Strămutarea morţilor atrage blesteme

Una dintre cele mai dureri ale localnicilor e că vor fi nevoiţi să-şi strămute morţii. "Să-i pună Dumnezeu în situaţia mea, să-şi înmormânteze singurul lor copil", spune Maria Buran, una dintre protestatare, care păzeşte mormintele familiei sale de teamă ca fiul ei, care a murit la 18 ani, să nu fie deshumat atunci când cimitirul va fi mutat.

Un alt sătean, Eugen Cornea, 53 de ani, fost topograf în minele care funcţionau pe vremea comuniştilor, îi provoacă pe canadieni cu campania "Nu ne pot cumpăra cu banii lor". Topograful este vicepreşedintele fundaţiei Alburnus Maior, care una dintre opozantele proiectului. Cei care se opun proiectului se tem de riscurile ecologice pe care le implică exploatarea aurului.

Noul proprietar al minei, Roşia Montană Gold Corporation, va opera la o scară mult mai mare decât o făcea fosta companie de stat. Aceasta va introduce pentru prima dată exploatarea amplasamentului cu ajutorul cianurilor, ale căror deşeuri vor rămâne în zonă, pe vecie, închise în nişte bazine.

Aurul, singura sursă de venit

Filmul prezintă şi opiniile sătenilor care au acceptat să-şi vândă proprietăţile. Reprezentanţii companiei spun că aproape jumătate din săteni le-au acceptat ofertele de cumpărare. Aceştia consideră că Roşia Montană Gold Corporation e singura speranţă pentru zonă. "Aurul e singura sursă de venit aici. Nu poţi trăi numai cu sirop de trandafiri, din flori de soc sau cu seminţe de floarea-soarelui", spune unul dintre localnici.

În ciuda peisajului năucitor de frumos al pădurilor, lacurilor şi al străzilor liniştite din sat, "Wide Agle" surprinde conflictul dintre sătenii care au acceptat să colaboreze cu compania canadiană şi vecinii lor, care îşi apără cu îndârjire locurile de baştină şi care militează pentru păstrarea peisajului aşa cum este şi a fost din străbuni. În plus, spun ei, ţara va obţine numai 2% din profit, ceea ce e inadmisibil de puţin.

"Mai bine lăsăm aurul să-l exploateze nepoţii, decât să-l vindem pe nimic", spune Eugen Cornea.
Regizorul maghiar Tibor Kocsis a mai realizat şi anul trecut un documentar despre Roşia Montană. "New Eldorado. Blestemul de la Roşia Montană", prezentat şi în România, în cadrul Festivalului Astra Film.

În "New Eldorado" se vorbeşte despre mită

Anul trecut, Tibor Kocsis surprindea camioanele care "uruiau" în preajma satului. Fără să fie tendenţios, regizorul surprindea tinerii care vorbeau despre mita ce se dădea, pe faţă, pentru reuşita proiectului de exploatare minieră din Roşia Montană.

Surprinde episodul în care singurul medic de familie din localitate a plecat. A fost plătit pentru a pleca. Documentarul nu lasă nebăgat în seamă nici episodul prin care cei şapte kilometri de galerii romane din Roşia Montană au fost scoase de guvern de pe lista monumentelor istorice, protejate împotriva distrugerilor, tot pentru a facilita exploatarea dorită de firma canadiană, Gold Corporation.

Promo-ul realizat de reţeaua americană de televiziune PBC pentru filmul "Gold Future" aici .

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite