Doctrina Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scoaterea din funcţii a reprezentanţilor grupului de la Cluj e o veste proastă pentru PDL Scoaterea din funcţii a membrilor grupului de la Cluj îl păgubeşte pe Traian Băsescu de cureaua

Scoaterea din funcţii a reprezentanţilor grupului de la Cluj e o veste proastă pentru PDL

Scoaterea din funcţii a membrilor grupului de la Cluj îl păgubeşte pe Traian Băsescu de cureaua de transmisie dintre Cotroceni şi PSD.

Este o turnură neplăcută după ce în PDL începuseră să se audă voci invocând o posibilă colaborare cu social-democraţii după alegeri. Unde mai pui că celebra prevedere din programul PD, care interzicea discuţiile cu PSD, a fost eliminată din documenetele partidului adoptate în urma fuziunii democraţilor cu liberalii lui Stolojan.

Dar n-a fost să fie. Persoanele de încredere ale lui Băsescu în PSD, Rus şi Dâncu Puşcaş, au pierdut alegerile, ironia sorţii, tocmai la Cluj, locul unde a început şi s-a consolidat această prietenie frumoasă. Victoria categorică a lui Emil Boc a desfiinţat de fapt linia politică promovată de grupul de la Cluj, o orientare care în alte timpuri ar fi fost catalogată drept "împăciuitorism" sau "pactizare cu duşmanul", ştie domnul Iliescu.

E drept că şi Mircea Geoană a lăsat de multe ori impresia că este bântuit de aceleaşi păcate, mai ales pe vremea în care spera că Traian Băsescu l-ar pune prim-ministru, dar iată că lucrurile s-au mai clarificat.

În interiorul PSD, puterea a migrat de la grupul altădată atât de influent al clujenilor către şefii filialelor câştigătoare din Sud şi din Moldova. Imparţial ca tot românul, Geoană a urmat şi el această mişcare.

Odată reprezentanţii grupului de la Cluj eliminaţi, în PSD se aplică doctrina Iliescu: adversarii sunt Traian Băsescu şi partidul său prezidenţial. Roata se întoarce. Dacă pe vremea guvernării Năstase, Băsescu cerea partidului său mobilizare totală împotriva PSD, acum Iliescu trasează din Kiseleff obiectivul izolării politice a preşedintelui şi a PDL.

Un timp, pedeliştilor le-a convenit postura de luptători împotriva tuturor. Urmând simpatiile şi mai ales antipatiile preşedintelui, s-au certat la cuţite cu toţi potenţialii lor parteneri. Nici măcar cu UDMR, colegii de bancă din Parlamentul European, nu se au mai bine. Acum, după alegerile locale, şi-au dat seama că nu vor putea să guverneze singuri.

Iliescu a intuit în mod corect culoarul favorabil pentru PSD, în opoziţie cu PDL şi nu alături de el, aşa cum Traian Băsescu a ştiut să o facă în mandatul 2000-2004, când a interzis orice compromis cu Năstase şi compania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite