Doctrina DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea adresată comisiei prezidenţiale de şeful DNA, Daniel Morar, privind anchetarea ministrului justiţiei pute de la o… poştă. De la Poşta Română, cea care l-a împins pe

Cererea adresată comisiei prezidenţiale de şeful DNA, Daniel Morar, privind anchetarea ministrului justiţiei pute de la o… poştă. De la Poşta Română, cea care l-a împins pe ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, în gura DNA. Semnătura pusă de Chiuariu pe tranzacţia cu un teren supervaloros al Poştei l-a costat pe junele liberal un dosar anticorupţie.

Alături de el se află în vizorul DNA şi fostul ministru al comunicaţiilor Zsolt Nagy, cel care a semnat la rându-i tranzacţia imobiliară. Aceasta ar fi pe scurt prezumţia de…vinovăţie de la care pornesc procurorii atunci când cer preşedintelui dreptul de a-i cerceta penal pentru corupţie pe cei doi demnitari.

De aici însă încep şi suspiciunile. Momentul este ales prosteşte. Exact la doar câteva zile după ce presa a dezvăluit concluziile unui control făcut de Consiliul Superior al Magistraturii la DNA, la cererea ministrului Chiuariu. Rezultatul: dezastru pentru profesionalismul procurorilor! Adăugăm aici şi cererea mai veche a lui Chiuariu pentru demiterea celebrului procuror Ţuluş, atacurile şefului DNA la adresa lui Chiuariu, şi ce rezultă?
Că ancheta poate fi suspectă de ură politică.

Nu ar fi prima oară când DNA este bănuit de practici bolşevice. Nu ar fi prima "coincidenţă" între un moment politic anume şi un dosar aruncat brusc pe piaţă de procurori (vezi cazurile "Voiculescu", "Năstase" etc.). Apoi, altă bubă. În afacerea "Poşta", DNA cere anchetarea a doar doi dintre cei patru demnitari semnatari ai tranzacţiei incriminate. Nu apar pe listă ministrul economiei, Varujan Vosganian, şi primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu.

Ce să înţelegem de aici? Că va veni şi rândul lor? Sau că Morar vrea doar capul lui Chiuariu? Oricum, iarăşi pute. Nu vom afla prea curând nici cât de vinovat e Chiuariu, nici dacă ancheta DNA are sau nu culoare politică. Abia peste câţiva ani, probabil. Când un judecător mai curajos va spune da sau ba.

Ce rămâne deocamdată este efectul politic. Iar aici lucrurile arată simplu pentru "popor": un mahăr liberal e corupt/procurorii DNA se luptă cu el/PNL îi ia apărarea, normal, sunt legaţi unii de alţii/ pesediştii nu mai au grai, au furat destul în vremea lui Năstase/ungurii au şi ei dosare/doar Traian Băsescu şi PD-ul se luptă cu hoţii.

Asta va fi concluzia alegătorului, până când justiţia va tranşa cazul "Chiuariu - DNA". Încă două-trei lovituri marca "Morar", iar alegerile sunt tranşate de pe acum. Iar viitorul sună bine: patru ani de guvernare DNA. Sau poate opt. Cu opoziţie de decor. Liberalii ar trebui să se gândească din nou la propunerea lui Orban de după referendum. Ieşirea de la guvernare. Mai au o şansă. Poate ultima. Altfel, România va intra pe termen nelimitat în epoca Partidului Naţional Anticorupţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite