Doctorul Raed Arafat, numit şeful medicinei de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Părintele" Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a fost decorat de două ori pentru salvarea vieţilor a numeroşi români Premierul Călin Popescu Tăriceanu

"Părintele" Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a fost decorat de două ori pentru salvarea vieţilor a numeroşi români

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat la Târgu Mureş că a semnat în cursul zilei de ieri decizia de numire a doctorului Raed Arafat, coordonatorul SMURD, în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, responsabil cu medicina de urgenţă. Tăriceanu a făcut acest anunţ chiar în timpul vizitei de la Unitatea SMURD Mureş, luându-l prin surprindere chiar şi pe doctorul Arafat.

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi arabi din România, medicul Raed Arafat, a fost numit ieri în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. El ar urma să lucreze în directa subordonare a ministrului Eugen Nicolăescu şi să coordoneze activitatea serviciilor de urgenţă la nivel naţional. Raed Arafat se află în România din 1980, de când avea 16 ani, a studiat medicina la Târgu-Mureş şi a pus la punct un serviciu mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare unic în România.

Medicul Raed Arafat a fost numit ieri în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii. Anunţul a fost făcut de către primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, împreună cu ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, aflaţi în vizită oficială în judeţul Mureş.

Oficiali din Ministerul Sănătăţii ne-au declarat că postul de subsecretar de stat pe care ar urma să-l ocupe medicul Raed Arafat a fost înfiinţat în urmă cu două luni. "În urma reorganizării făcute în minister s-a ajuns la concluzia că este nevoie de cineva care să coordoneze şi să dezvolte serviciile medicale de urgenţă", ne-a spus secretarul de stat Vlad Iliescu.

"Intenţionez să accept postul"

- Cum comentaţi numirea dumneavostră în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii?

- Referitor la ocuparea acestei funcţii am mai avut discuţii acum două luni cu ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Însă nu mă aşteptam ca premierul Tăriceanu să facă acum acest anunţ. Intenţionez să accept postul deoarece consider că astfel voi reuşi să continui programul de întărire a medicinei de urgenţă, respectându-mi în acelaşi timp decizia de a sta departe de viaţa politică.

- Ce intenţionaţi să faceţi din această funcţie?

- Vreau să continui programele începute cu câtva timp în urmă, privind medicina de urgenţă, profitând de faptul că, ocupând această funcţie, totul se va desfăşura mult mai repede, deciziile vor fi adoptate mai uşor, birocraţia va fi redusă.

- Cum vă veţi descurca cu mafia din sistem?

- Eu sper ca prin această numire să realizez cu o mai mare uşurinţă tot
ceea ce mi-am pus în gând să fac, de la uşurarea sistemului la înnoirea maşinilor şi depăşirea mai multor etape care îngreunează luarea deciziilor. Piedicile vin din o mie de locuri însă în ultima vreme am avut parte de susţinerea Ministerului de Interne şi a Ministerului Sănătăţii. (Magda Şerban)

Cine este Raed Arafat

Raed Arafat este născut la Damasc, în Siria, dar a crescut în Nablus. A venit în România în 1980, la vârsta de 16 ani. După mai multe încercări de a studia medicina în diferite ţări, a început facultatea la Cluj-Napoca. La Târgu-Mureş a studiat terapia intensivă.

Din 1990 până în 1998 a lucrat ca voluntar, împreună cu întreaga sa echipă încercând să pună la punct un sistem mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD). Iniţial, autorităţile din România au primit cu rezervă această iniţiativă.

În toţi aceşti ani, singurul său sprijin material au fost echipamentele şi medicamentele primite de la medicii şi pompierii din Scoţia. Din 1998, autorităţile locale din Târgu Mureş au înţeles demersurile făcute de medicul Raed Arafat, şi SMURD a devenit un model pentru sistemul de ambulanţă din România. În acest moment există filiale ale SMURD în aproape toate judeţele ţării.

În 2003, Raed Arafat primeşte Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler acordat de preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, iar pe 31 decembrie 2005 este decorat de Traian Băsescu cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Ofiţer pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieţilor a numeroşi români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite