"Doctoratul se va organiza după criterii mai exigente"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să devină instituţii organizatoare de doctorat (IOSUD) într-unul sau în mai multe domenii, universităţile trebuie să îndeplinească o serie de criterii dure, grupate în trei categorii:

Ca să devină instituţii organizatoare de doctorat (IOSUD) într-unul sau în mai multe domenii, universităţile trebuie să îndeplinească o serie de criterii dure, grupate în trei categorii: capacitate instituţională, eficacitate educaţională şi managementul calităţii. Universităţile trebuie să facă dovada unor centre de cercetare acreditate în domeniul de doctorat solicitat, să aibă baze de documentare serioase şi laboratoare cu aparatură performantă, să aibă o revistă cotată CNCSIS, de cel puţin doi ani de zile, să aibă legături de colaborare ştiinţifică cu universităţi din străinătate, să aibă cel puţin cinci proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare în domeniul pentru care se solicită organizarea de doctorat, obţinute prin competiţie, în ultimii cinci ani de zile, iar conferenţiarii şi profesorii să reprezinte 50% din totalul posturilor din şcoala doctorală. Despre aceste criterii, care vor pune probleme multor instituţii doritoare să devină şcoli doctorale, ne-a vorbit prof. univ. dr. Dumitru Miron, secretar de stat pentru învăţământ superior.
- De ce era nevoie de aceste criterii de evaluare ale instituţiei care vrea să organizeze doctorat?
- În noile condiţii, impuse de procesul Bologna, statutul de instituţie organizatoare de doctorat nu se mai dă ca înainte: înainte făceai dovada că ai minimum trei conducători de doctorat şi gata! Acum avem aceste criterii, mai exigente, şi orice dosar care a fost depus după aprobarea HG-ului privind doctoratul, precum şi orice dosar ce va fi depus de-acum înainte, va fi judecat după aceste criterii. Iar după căpătarea statutului de IOSUD, şcolile doctorale vor fi, aşa cum prevede aceeaşi hotărâre de guvern, supuse şi unor evaluări periodice.
- Vor putea îndeplini universităţile româneşti criteriile impuse de minister pentru organizarea doctoratului?
- Noi nu ne-am propus să descurajăm universităţile. Trebuie să ne convingem însă că acestea pot întruni condiţiile logistice, profesionale, ştiinţifice necesare pentru a desfăşura, în bune condiţii, cel de-al treilea ciclu de studii universitare. De aceea am cerut laboratoare performante, de aceea am cerut dovada obţinerii de granturi sau dovada existenţei unui buletin ştiinţific cotat CNCSIS, de aceea am cerut ca ponderea conferenţiarilor şi profesorilor în cadrul programului de studii să fie de cel puţin 50% din totalul posturilor şi a profesorilor titulari de cel puţin 20%.
- Cum anume trebuie să procedeze universităţile interesate?
- În primă fază, instituţiile de învăţământ superior, care vor să capete statutul de IOSUD, vor alcătui un raport propriu de evaluare, pe baza criteriilor prezentate în ordinul de ministru. Vor depune apoi raportul la minister. După aceea, comisia de specialitate a CNATDCU, corespunzătoare domeniului pentru care se solicită calitatea de IOSUD, se va deplasa la universitatea respectivă pentru a face propria evaluare. Asta nu înseamnă că ne îndoim de calitatea datelor prezentate în raportul universităţii, dar corect este să mergem şi să verificăm cum stau lucrurile. Cercul se închide prin elaborarea unui ordin de ministru privind acordarea sau neacordarea calităţii de IOSUD.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite