Dobânzile la economii tind spre 11%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de lichidităţi şi finanţările tot mai scumpe din exterior trag în sus bonificaţiile la depozite Dobânda medie la economiile în lei pe un an a ajuns la 8,66%, dar sunt bănci care

Lipsa de lichidităţi şi finanţările tot mai scumpe din exterior trag în sus bonificaţiile la depozite

Dobânda medie la economiile în lei pe un an a ajuns la 8,66%, dar sunt bănci care oferă chiar şi 11%. Analiştii consideră că acesta este pragul maxim.

În ultima perioadă, tot mai multe bănci din sistem au operat majorări semnificative ale bonificaţiilor oferite la produsele pentru economisire. Aceste decizii, care vizează populaţia, dar şi firmele, s-au bazat pe creşterile succesive ale dobânzii-cheie, pe finanţările scumpe din exterior, dar şi pe lipsa de lichidităţi. "În mod cert, există din ce în ce mai puţină lichiditate în piaţă şi costul finanţării în euro din exterior a crescut. Din acest motiv, băncile sunt nevoite să atragă lei de la populaţie şi au crescut dobânzile", ne-a explicat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.

Instituţiile de credit au majorat, în ultimele săptămâni, dobânzile practicate la depozite în lei în medie cu 0,6 - 0,9 puncte procentuale.

Datele KTD Invest arată că bonificaţia medie oferită pentru economiile în moneda naţională, constituite pe un an, a urcat de la 7,72% pe an la începutul lunii aprilie la 8,66% pe an în prezent. Sunt însă bănci care oferă dobânzi de 10-11% pentru depozitele pe 12 luni ori au în portofoliu conturi de economii la vedere care depăşesc 9% ca randament anual.

Totuşi, Chidesciuc este de părere că dobânzile la depozite nu vor depăşi 11%. "Având în vedere nivelul actual al dobânzii-cheie, nu cred că se va depăşi pragul de 11%, pentru că băncile trebuie să mai constituie şi rezerve minime obligatorii şi ar fi destul de costisitor pentru ele", a explicat economistul ING Bank.

Bonificaţiile cresc la promoţie

Multe dintre instituţii oferă dobânzi mai mari la depozite sub forma unor promoţii. De exemplu, Libra Bank acordă un bonus de 0,6% în perioada 7 mai - 30 iunie la "Depozitele Libra Bank. Soluţii magice" pentru toţi clienţii care îşi constituie depozite noi în lei. În funcţie de perioada pe care sunt constituite acestea, bonificaţia poate ajunge până la 11,1% pe an. De asemenea, BCR oferă firmelor dobânzi cu până la 2,5 puncte procentuale mai mari pentru depozitele constituite până la sfârşitul acestei luni. Și ProCredit Bank a desfăşurat până la finele săptămânii trecute o promoţie la depozitele la termen în lei şi euro.

Majorări ale bonificaţiilor la depozitele în lei au operat, în ultima lună, şi Piraeus Bank, UniCredit Țiriac Bank, CR Firenze şi Bank Leumi. Odată cu promovarea depozitelor, băncile au majorat şi dobânzile aferente economiilor la vedere. În cazul acestora, bonificaţiile au ajuns la niveluri comparabile cu cele ale economiilor la termen.

Pe piaţa interbancară, randamentele plătite se situau ieri la 9,53 - 10,03% pentru depozitele atrase pe o zi şi la 9,63 - 10,13% pentru cele cu scadenţa la o săptămână. În cadrul licitaţiei de ieri, banca centrală a atras 3,6 miliarde de lei din piaţa interbancară, într-un depozit cu scadenţa la o săptămână, la o dobândă de 9,75%.

Titlurile de stat au ajuns la randamente de 10,61%

Creşteri ale randamentelor au fost înregistrate, în ultima perioadă, şi de titlurile de stat. La ultima licitaţie, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a oferit o dobândă de 10,6% la certificatele de trezorerie plasate pe şase luni. "Cred că ne-am apropiat de un vârf de dobândă pe care Finanţele sunt dispuse să o plătească.

Următoarea licitaţie pe şase luni ar putea aduce un maxim de 10,75%, însă acest prag nu va fi depăşit", consideră Dragoş Balaci, dealer-şef al ABN Amro. În ceea ce priveşte obligaţiunile, randamentul oferit de aceste titluri de stat plasate pe şase luni a fost de 9,82% la licitaţia din 8 mai. Titlurile de stat vor deveni accesibile populaţiei în momentul în care acestea vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), momentul fiind aşteptat în luna iunie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite