Dobânzile mari, nu banii căpşunarilor, întăresc leul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a doua oară în această săptămână leul s-a apreciat la un nivel maxim. Cursul de referinţă anunţat ieri de Banca Naţională a României (BNR) este de 3,4719 lei/euro şi reflectă

Pentru a doua oară în această săptămână leul s-a apreciat la un nivel maxim. Cursul de referinţă anunţat ieri de Banca Naţională a României (BNR) este de 3,4719 lei/euro şi reflectă o apreciere cu 0,44 bani a leului în faţa monedei unice europene. Un curs mai scăzut a fost afişat de BNR pe data de 24 decembrie 2007, când un euro era cotat cu 3,4673 lei.

Specialiştii din piaţa valutară spun că leul este ajutat de dobânzile mari din piaţa monetară, care încurajează plasamentele în moneda naţională. " Se vinde valută. Este un interes mare pentru lei", a declarat << pentru Adevărul >> Aurelian Mihăilescu, dealer la Raiffeisen Bank.

Ratele dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase pe o zi sunt de 11,13% - 11,63%, iar pentru sumele plasate pe o perioadă de o săptămână randamentele urcă la 11,18% - 11,68%.

Schimburi de 500 milioane euro

Evoluţia cursului de schimb din ultimii ani dovedeşte faptul că leul se apreciază în mod tradiţional în luna august, când muncitorii români plecaţi la muncă în străinătate se întorc pentru vacanţă în ţară. Dealerii spun însă că în prezent banii << căpşunarilor >> sunt insuficienţi pentru a putea influenţa cursul.

"Pe piaţa valutară se tranzacţionează zilnic un volum de 500 milioane euro. Nu cred că suma de 1 milion de euro pe care o trimit lunar muncitorii românii poate să influenţeze cursul de schimb >> , explică Mihăilescu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite