Dobânzi mai mici la credite, abia din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancherii comerciali spun că anul viitor ar putea să reducă dobânzile la credite. Condiţiile ţin de îmbunătăţirea percepţiei asupra riscului clienţilor, dar şi de concurenţa din

Bancherii comerciali spun că anul viitor ar putea să reducă dobânzile la credite. Condiţiile ţin de îmbunătăţirea percepţiei asupra riscului clienţilor, dar şi de concurenţa din sistemul bancar. Totuşi, până în luna septembrie, scăderea costului unui împrumut în lei a fost destul de mică. Iar noiembrie ar putea aduce chiar o scumpire a creditării.

Costul total al unui credit de nevoi personale era, în luna septembrie a anului curent, de 17,34% (dobânda anuală efectivă - DAE). Iar datele publicate de Banca Naţională arată faptul că, faţă de începutul acestui an, costul total al unei finanţări în lei pentru consum s-a ieftinit cu aproximativ 1,5 puncte procentuale.

Îmbunătăţirea istoricului de plată

Totodată, pe segmentul creditelor pentru locuinţă, nivelul dobânzii anuale efective era, în septembrie, de 9,25%, în scădere cu aproximativ 2,1 puncte procentuale. Reducerea mai accentuată a costului unui împrumut ipotecar ţine de felul în care instituţiile de credit încearcă îşi atragă clienţii.

Astfel, lupta pentru o cotă de piaţă cât mai mare a determinat multe bănci să ofere dobânzi promoţionale mai ales la creditele pe termen lung.

Avântul creditelor acordate populaţiei a început în 2003. Însă în acel moment, istoricul de plată al clienţilor persoane fizice era aproape inexistent.

De aceea, pe lângă costul atragerii resurselor, cel aferent activităţii şi marja de profit, băncile includeau în preţul creditului şi o marjă de risc, pentru că nu ştiau care este rata de nerambursare a creditelor. Totuşi, până în prezent, instituţiile de credit au putut contrui un model mai fidel al performanţei împrumuturilor acordate populaţiei. Implicit, evoluţia poate duce la micşorarea marjei de risc şi, implic a dobânzilor percepute pentru credite.

Totuşi, pe termen scurt, majorarea dobâzii BNR cu 0,50 puncte procentuale şi aşteptările pentru o nouă creştere, ar putea determina scumpirea finanţărilor în lei. Spre exemplu, în primul trimestru al anului trecut, rata dobânzii de politică monetară s-a majorat cu un punct procentual.

Imediat, costul creditelor neguvernamentale, la nivelul întregului sistem bancar, s-a majorat cu aproape un punct procentual. Mai mult, analiştii economici subliniază faptul că băncile care nu au o bază solidă de clienţi şi care sunt nevoite să se împrumute pentru a acorda credite vor înregistra o creştere a costurilor. Tocmai de aceea, este de aşteptat ca unele bănci să fie nevoite să îşi majoreze dobânzile la creditele în lei.

Creditele în valută, preferate din nou de populaţie

Finanţările în euro sau alte monede "exotice" au început să fie, din nou, în atenţia clienţilor persoane fizice. Asta pentru că dobânzile sunt mult mai mici decât cele percepute pentru finanţările în lei. Spre exemplu, dobânda anuală efectivă a unui credit de consum în euro era, în septembrie de 11,27%, în scădere cu peste un punct procentual faţă de începutul anului. Iar costul total al unui împrumut pentru locuinţe era, în septembrie, de 7,86%.

Ieftinirea creditelor acordate populaţiei, atât în lei, cât şi în valută, mai poate fi realizată şi prin reducerea rezervelor minime obligatorii. În prezent, nivelul acestora (20% la lei şi 40% la valută) este cel mai mare din Europa. Totuşi, presiunile inflaţioniste şi ritmul alert de creştere al creditării va împiedica ieftinirea împrumuturile cel puţin până în prima parte a anului viitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite