Dobânzi prea mari la creditele imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Este imperios necesar ca BNR să îşi revizuiască politica monetară prin reducerea dobânzii, astfel încât să aibă loc o dinamică pozitivă a cursului de schimb, care să ia în considerare

"Este imperios necesar ca BNR să îşi revizuiască politica monetară prin reducerea dobânzii, astfel încât să aibă loc o dinamică pozitivă a cursului de schimb, care să ia în considerare şi rata inflaţiei, precum şi deficitul comerţului exterior în raport cu moneda euro", a declarat, pentru Rompres, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dirk Rutze.
El a apreciat că doar 25-30 la sută din populaţia României are capacitatea de a finanţa achiziţia unei locuinţe, iar dobânzile bancare sunt încă destul de mari. Potrivit statisticilor, în ţările vest-europene dobânzile bancare pentru creditele accesate pentru achiziţionarea unei case se situează între 1,5% în Spania şi 3% în Germania. În România, dobânzile practicate de bănci pentru creditele în euro sunt în prezent destul de mari, între 6%-9%, iar dobânzile impuse de BNR au dus la scăderea numărului de credite acordate populaţiei. Potrivit specialiştilor, preţul proprietăţilor imobiliare continuă să fie la un nivel ridicat din cauza cererii foarte mari şi a ofertei scăzute. La sfârşitul anului 2005, necesarul de locuinţe era, în Bucureşti, de circa un milion de unităţi, după care, la începutul anului 2006, s-a înregistrat o diminuare până la 800.000 unităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite