Doar jumătate dintre români beneficiază de canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar jumătate dintre români beneficiază de canalizare
Doar jumătate dintre români beneficiază de canalizare

Administraţia Naţională Apele Române a publicat astăzi raportul semestrial care arată că populaţia României este racordată la reţeau de canalizare în proporţie de 51,39%, în creştere uşoară faţă de anul trecut.

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) realizează un raport  referitor la stadiul implementării Directivei 91/271/EEC privind evacuarea apelor uzate urbane la aglomerări umane cu mai mult de 2.000 de locuitori echivalenţi. În 2008, gradul de racordare la sistemul de canalizare era de 49,46%, iar la staţiile de epurare de 42,18%. În primele şase luni ale acestui an, 42,65% dintre români erau racordaţi la staţiile de epurare.

Raportul atrage atenţia că deşi există 513 sisteme de canalizare funcţionale în 2.605 aglomerări în România, doar 24 dintre ele sunt conforme cu cerinţele Directivei 91/271/EEC, privind epurarea apelor uzate urbane. De asemenea, 397 de aglomerări sunt deservite de 362 staţii de epurare funcţionale, din care numai 14 staţii de epurare sunt conforme cu cerinţele Directivei europene, numai pentru treapta secundară de epurare.

Apele sunt epurate insuficient

Conform Raportului de monitoring realizat de Administraţia Naţională Apele Române, din volumul total de ape uzate necesitând epurare, numai 30% a fost suficient epurat în anul 2008. Aproape o treime (33,13%) sunt ape uzate neepurate şi circa 37% sunt ape insuficient epurate.

Procentul de ape neepurate este în continuare destul de mare, astfel încât obiectivul major rămâne creşterea numărului de staţii de epurare şi modernizarea celor existente, astfel încât nivelul de calitate a apelor să ajungă la standardul european de calitate, respectiv clasa II de calitate, respectiv a apelor care se încadrează în prezent în clasele III, IV şi V de calitate.

Printre cei mai mari poluatori se numără Bucureşti, Galaţi, Brăila, Tulcea, Giurgiu, Turnu Severin, Ploieşti, Târgovişte, Bacău, Bârlad, Vaslui, Suceava, Botoşani, Huşi.

În ceea ce priveşte poluatorii din sectorul industrial, aceştia sunt complexele de creştere a animalelor care au negociat cu Comisia Europeană o perioadă de tranziţie în care trebuie să se conformeze (cea mai mare limită de timp este 2013), unităţile industriale Azomureş, Târgu Mureş, Oltchim Râmnicu-Vâlcea, Uzinele Cloro-sodice Govora, Chim Complex Borzeşti, Letea Bacău, Petrobrazi, Viromet Victoria, Sometra Copşa Mică, precum şi de exploatările miniere SNL Oltenia, CN Huilei, Baia Borşa, Suplacu de Barcău.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite