"Doamna mi-a spus că nu primeşte în clasă ţigani proşti!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rahela Ciurescu, eleva de nouă ani refuzată în şcoala Cotoroia-Mehedinţi, povesteşte cum a fost întâmpinată de învăţătoarea Elena Daba Rahela Ciurescu învaţă de peste două

Rahela Ciurescu, eleva de nouă ani refuzată în şcoala Cotoroia-Mehedinţi, povesteşte cum a fost întâmpinată de învăţătoarea Elena Daba

Rahela Ciurescu învaţă de peste două luni de zile "la negru" în şcoala cu clasele I-IV din satul Cotoroia, comuna Voloiac, pentru că, potrivit învăţătoarei Elena Chirculescu, de la clasa a III-a, fetiţa nu poate fi trecută în catalog. Învăţătoarea ne-a spus că eleva nu este aşa de strălucită la învăţătură, însă nu lipseşte deloc de la cursuri şi este foarte cuminte. "I-am predat materia şi am trecut-o provizoriu într-un caiet. Consiliul de Administraţie al şcolii coordonatoare Voloiac a hotărât să o aducă temporar aici, însă se apropie sfârşitul de an şi nu ştiu cum i se poate încheia situaţia şcolară. Ştiu de scandalul cu doamna învăţătoare Daba şi mă întreb cum poate sta dumneai liniştită după ce refuzi un copil în clasă!", ne-a declarat ieri învăţătoarea Elena Chirculescu. Rahela nu s-a arătat prea vorbăreaţă, însă când am întrebat-o de ce Elena Daba nu a primit-o la Voloiac ne-a răspuns automat: "Mi-a zis că ea nu primeşte în clasă ţigani şi rudari proşti şi mi-a spus să ies afară. Nu aş mai vrea să mă duc înapoi la dumneaei. Îmi place aici", ne-a spus fetiţa. În şcoala Cotoroia l-am găsit şi pe preotul comunei, Gheorghe Arnăutu, care avea ore de religie la altă clasă.

"Eu cred că învăţătoarea Elena Daba are perfectă dreptate să nu primească un copil la ore dacă transferul nu este legal. Vinovaţi sunt părinţii fetiţei, eu pe ei îi condamn că au plecat repede în străinătate", este de părere popa Arnăutu.

Mătuşa fetiţei e revoltată

Mătuşa Rahelei, Eugenia Vipie, are o gospodărie frumuşică în satul Cotoroia, cu o casă destul de mare şi bucătărie separată. Nu are serviciu, dar cu banii se descurcă, pentru că atât părinţii Rahelei, cât şi alte rude ale ei îi trimit regulat din Grecia câte 200-300 de euro lunar. Ea spune că celor trei fraţi Ciurescu, lăsaţi în grija sa, nu le lipseşte nimic, însă faptul că Rahela nu a fost primită în clasă de o învăţătoare pusă pe harţă a scos-o din minţi.

"Fetiţa a venit supărată în ziua aceea şi mi-a spus că învăţătoarea Daba i-a zis că nu primeşte în clasă rudari şi ţigani proşti. Exact ce vă spun dumneavoastră am scris şi în declaraţia pe care am dat-o la poliţie şi cred că Rahela nu avea niciun interes să mintă. Am vorbit şi cu tatăl lor la telefon şi i-am povestit tot. Mi-a spus că va face mare scandal când va veni. Dar mai stă acolo şi el să câştige bani. Vor şi ei să-şi construiască o casă la ei la Butoieşti, că aia care e acum e gata să se dărâme. Acum nu mai au pe nimeni acolo", ne-a povestit Eugenia Vipie. Când am ajuns la şcoala Voloiac, aflată la circa patru km depărtare, Daniel, unul dintre cei doi fraţi ai Rahelei, bătea mingea în curte cu alţi colegi care se aflau în pauză. Era bucuros. Auzise că tatăl său trimisese un pachet cu jucării, dulciuri şi haine din străinătate. Dar era şi supărat de păţania surorii sale. "Dadi, că aşa îi spun eu mătuşii Eugenia, se va duce la Craiova să aducă pachetul cu dulciuri, jucării şi haine trimis de tati. Aş fi vrut să fie şi Rahela aici la şcoală cu mine să am grijă de e, dar nu se poate", ne-a spus Daniel Ciurescu.

"Sunt persecutată politic!"

Învăţătoarea Elena Daba susţine în continuare că a procedat corect când a refuzat să primească copila în clasă. Ea a mai tras o ceartă cu directorul şcolii, Valentin Drăghici, care încerca să-i explice că, orice s-ar fi întâmplat, trebuia mai întâi să primească eleva în clasă şi apoi să reclame eventualele ilegalităţi de transfer, care, în opinia sa, nu există.

"Nu am făcut-o prostă, ţigancă sau rudăriţă pe fetiţă. Minte sau a fost montată. Nu vedeţi că şi eu sunt mai brunetă? Eu sunt persecutată politic de director, de inspectoarea şcolară liberală Daniela Ghimieş şi de PNL. Sunt victima lor! Fetiţa a cui victimă e? Nu este a mea, ci a directorului aici de faţă, care face trafic de copii, domnilor!", a ţipat învăţătoarea Elena Daba. Inspectorul şcolar Daniela Ghimeş de la ISJ Mehedinţi ne-a spus că atât ea, cât şi colegul ei inspector şcolar responsabil de zonă, Gheorghe Popescu, şi-au făcut datoria şi că nu este de competenţa lor să explice de ce Inspectoratul Şcolar nu s-a întrunit în Consiliul de Administraţie să tranşeze situaţia învăţătoarei Elena Daba. "Am auzit şi eu că ar fi făcut-o ţigancă şi rudăriţă pe fetiţă. Noi însă am respectat toate procedurile, şi anume am audiat toate părţile implicate de acolo în cadrul unei comisii de cercetare, din care am făcut parte atât noi, cât şi profesori din şcoală. La propunerea acestei comisii, Consiliul de Administraţie al şcolii a hotărât desfacerea contractului de muncă al învăţătoarei Elena Daba. Nu este de competenţa mea să spun de ce Inspectoratul Şcolar nu s-a întrunit să stabilească măsuri împotriva învăţătoarei. Dumneaei a încălcat dreptul la învăţătură al unui elev şi este urmărită penal pentru abuz în serviciu. E un caz şocant cu care nu ne-am mai confruntat.

Trebuia foarte simplu să primească fata la ore şi apoi să reclame unde ar fi dorit, dar nu să procedeze aşa cu un copil nevinovat. Semnătura falsă a părintelui de care se leagă, numai respectivul poate să o conteste, nu aşa că i se pare dumneaei!", ne-a precizat inspectorul Daniela Ghimeş. Cu două zile înainte, inspectorul şcolar general Doiniţa Chircu ne-a spus că a cerut reluarea anchetei în cazul Daba, aşa că până atunci situaţia va rămâne neschimbată şi eleva Rahela Ciurescu va continua să înveţe "la negru".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite