Doamna Macovei a şantajat Bruxelles-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Cum vi s-a părut gestul ministrului justiţiei, Monica Macovei, de a se duce la Bruxelles, pentru a se plânge comisarilor europeni?- Nu e corectă această atitudine pentru că ce putem rezolva

- Cum vi s-a părut gestul ministrului justiţiei, Monica Macovei, de a se duce la Bruxelles, pentru a se plânge comisarilor europeni?
- Nu e corectă această atitudine pentru că ce putem rezolva acasă nu trebuie să fugim pentru soluţii la Bruxelles şi să mergem cu pâra la CE. Dar nici nu s-a blocat adoptarea acestui proiect, ci parlamentarii au avut anumite amendamente. şi doamna Macovei a venit cu propriile amendamente pe proiectul adoptat de guvernul din care face parte domnia sa, prin care a încercat să refacă proiectul iniţial modificat de guvern. Domnia sa îi reclamă pe colegii parlamentari la Bruxelles, când ea însăşi are amendamente faţă de proiectul guvernului, ceea ce este nepermis: un membru al guvernului nu ar trebui să vină cu modificări pe proiectul adoptat de guvernul său.
- Vi se pare că modificările propuse de PC şi UDMR vor afecta negativ raportul CE din 26 septembrie, aşa cum s-a spus?
- Nici vorbă. Monica Macovei se teme că vor mai fi critici la adresa sistemului judiciar în raportul CE şi caută un ţap ispăşitor pentru eventualele critici. Vrea să se scuze dinainte dacă vor exista critici. Aceste semnale către Bruxelles că sunt disensiuni, reclamaţii din partea unui ministru nu ne fac bine, dar cred că nu vor influenţa raportul, care va fi unul pozitiv.
- Credeţi că Monica Macovei are de plătit poliţe UDMR?
- Doamna Macovei ştie că în România poţi deveni mai popular dacă critici UDMR, ceea ce explică de ce ministrul justiţiei a criticat numai partidul minorităţii maghiare, nu şi celelalte partide care au susţinut modificările noastre.
- În răspunsul dvs. dat Bruxelles-ului amintiţi de legea minorităţilor. Nu vă temeţi că veţi fi acuzat că şantajaţi cu legea statutului pentru adoptarea ANI?
- Ar fi culmea. După ce doamna Macovei a şantajat Bruxelles-ul, să fiu numai eu acuzat. Dar pot să-mi închipui un astfel de scenariu.
- Renunţaţi la amendamentele la proiectul ANI?
- Nu avem de ce, pentru că nu lezează scopul legii, ci evită necesitatea de a schimba apoi alte legi. CE urmăreşte adoptarea Agenţiei, numai că au fost puşi în alertă de ministrul Macovei că această lege ar putea să cadă, că parlamentarii se opun legii.
- De ce credeţi că Monica Macovei se opune modificării legii de numire a procurorului general?
- Lucrurile sunt bizare. Este bizar ca ministrul justiţiei să propună preşedintelui numirea procurorului general argumentând că astfel se ajunge la depolitizare. De ce un membru al guvernului este mai apolitic decât CSM? E adevărat că CSM are o componenţă, că guvernul are o alta, iar Monica Macovei, propria poziţie. Dar nu cred că relaţiile dintre instituţii pot fi construite pe bază de simpatii şi antipatii pentru anumiţi demnitari. Doamna Macovei a sprijinit cât a fost în opoziţie varianta noastră pe care o critică acum.

Liderul UDMR, Marko Bela, a răspuns ieri, mustrărilor primite de la comisarul pentru extindere, Olli Rehn, şi Franco Frattini, comisarul pentru justiţie, pentru întârzierea adoptării legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) cu o scrisoare în care reaminteşte oficialilor europeni sprijinul promis UDMR pentru adoptarea legii statutului minorităţilor. "Vă asigur că înţeleg întru totul preocuparea domniilor voastre privind adoptarea actelor legislative în legătură cu care am luat un angajament cu toţii din coaliţia guvernamentală", scrie Marko în calitate de viceprim-ministru coordonator al integrării europene. El precizează însă că dreptul parlamentarilor de a propune amendamente trebuie respectat pentru a elimina "unele dispoziţii care vizează modificarea altor legi evitând totodată suprapunerea atribuţiilor agenţiei nou-înfiinţate şi poliţia, Parchetul sau instanţele". El le aminteşte lui Rehn şi lui Frattini că UE a calificat drept prioritară legea statutului minorităţilor alături de cea a finanţării partidelor politice şi cea a ANI. "Regret că nu vă pot relata în legătură cu o evoluţie pozitivă în cursul dezbaterilor parlamentare şi îmi exprim convingerea că, la fel ca în cazul proiectelor sus menţionate, veţi putea contribui la deblocarea proiectului legii privind statutul minorităţilor ()", scrie Marko.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite