Divorţul de Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

din voturi în sondaje, susţinătorii independenţei, în frunte cu liderii ţării, ar trebui să depăşească pragul de 55 la sută fixat de Uniunea Europeană pentru ca victoria lor să fie

din voturi în sondaje, susţinătorii independenţei, în frunte cu liderii ţării, ar trebui să depăşească pragul de 55 la sută fixat de Uniunea Europeană pentru ca victoria lor să fie validată, iar rata de participare trebuie să fie mai mare de 50 la sută. Crearea uniunii Serbia-Muntenegru, în 2003, a fost considerată un rezultat al presiunilor UE, îngrijorată de noi diviziuni în Balcani. De aceea a fost supranumită "Solania", după numele comisarului pentru relaţii externe de la acea vreme, Javier Solana, comentează AFP. Liderii de la Belgrad i-au avertizat pe muntenegreni că vor fi trataţi ca nişte străini în cazul în care va fi decisă independenţa şi vor pierde avantajele pe care le au în prezent în Serbia, mai ales în sănătate şi educaţie. Cu trei zile înainte de referendum, circa 50.000 de persoane s-au adunat, la Podgoriţa, pentru a-şi exprima voinţa ca fosta republică iugoslavă să devină independentă. "Muntenegru va da un examen istoric de maturitate", a spus mulţimii premierul Milo Djukanovici, susţinător al independenţei. Preşedintele sârb, Boris Tadici, considerat un reformator proeuropean, a criticat însă independenţa, apreciind că cele două ţări "se vor integra în UE mai repede împreună decât mergând pe drumuri separate". El a precizat însă că va respecta decizia majorităţii, indiferent care va fi aceasta.

Independenţa sporeşte şansa integrării
Negocierile Serbiei-Muntenegru cu UE au început anul trecut, dar se desfăşoară în fiecare stat în parte. Aspiraţiile europene ale Muntenegrului ar mai avea de aşteptat, deoarece statul trebuie să obţină mai întâi recunoaşterea oficială a comunităţii internaţionale, sunt de părere "unioniştii".
Politicienii muntenegreni care susţin independenţa consideră că Muntenegru se va integra mai rapid în UE după ce va înceta să mai fie sancţionat pentru lipsa de cooperare a Serbiei cu TPI , factor ce a dus la suspendarea negocierilor cu UE, luna aceasta.
În cazul în care se va decide independenţa, Serbia şi Muntenegru nu vor avea de împărţit decât clădirile ambasadelor. În plus, Muntenegru va trebui să îşi creeze ministere ale Apărării şi Afacerilor Externe şi să îşi formeze propria armată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite