Divizia Naţională Anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a început să facă acte premergătoare cu privire la "blaturile" din Liga I. Boşii fotbalului vin rând pe rând în faţa procurorilor. După principiul toată lumea se pricepe la

DNA a început să facă acte premergătoare cu privire la "blaturile" din Liga I. Boşii fotbalului vin rând pe rând în faţa procurorilor.

După principiul toată lumea se pricepe la politică şi la fotbal, DNA a început să dea "lovituri de la 11 metri" Ligii I. Rând pe rând, patronii echipelor de fotbal fac potecă la DNA, luând astfel locul politicienilor acuzaţi de diverse fapte de corupţie.

Procurorii anticorupţie au luat la puricat "blaturile" din fotbal, făcând acte premergătoare începerii urmăririi penale cu privire la trântirea unor meciuri decisive contra unor sume de bani. Despre aranjamentele din campionatul intern s-a tot vorbit, însă niciodată nu s-a ajuns mai departe de principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Luni, finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Gigi Becali, şi patronul de la FC Rapid, George Copos, au deschis campionatul la DNA. Dacă George Copos nu a dorit să comenteze scopul vizitei sale la Direcţia Naţională Anticorupţie, Gigi Becali a acceptat să "se distreze" la ieşirea din instituţie, după cum singur a declarat jurnaliştilor înainte de confruntarea cu anchetatorii.

"M-au anunţat că mi-au fost ascultate telefoanele, că aşa e procedura. Urmează să mă cheme într-o altă zi, să îmi prezinte caseta cu înregistrările şi să îmi ia o declaraţie", a declarat Becali.

El a mai precizat că ancheta procurorilor vizează momentul în care ar fi promis bani jucătorilor de la Gloria Bistriţa dacă înving echipa Rapid, în urmă cu câteva luni. Gigi Becali a subliniat însă că nu a dat banii pe care i-a promis. "Păi io promit multe, dar nu mă ţin de cuvânt", a conchis Becali.

Finanţatorul de la FC Steaua nu a precizat însă în baza cărei legi i-au fost interceptate telefoanele, mai ales că în faza actelor premergătoare astfel de proceduri se fac doar dacă există indicii clare că persoana "ascultată" a săvârşit sau urmează să săvârşească infracţiuni de spălare de bani sau cu privire la siguranţa naţională.

Avocatul lui Borcea, supărat de purtarea anchetatorilor
Ieri, a venit rândul directorului general de la FC Dinamo, Cristian Borcea, să se prezinte la DNA. El şi-a delegat însă avocatul, pe Cristian Sârbu, să dea curs citaţiei procurorilor.

Cristian Sârbu, apărătorul lui Cristian Borcea, directorul general al FC Dinamo, a ieşit ieri de la DNA fără să afla în ce dosar a fost chemat clientul său şi care este calitatea acestuia - învinuit, martor sau făptuitor. El ne-a declarat ieri că anchetatorii nu i-au dat voie să vadă dosarul şi s-a plâns de purtarea procuroarei care ar instrumenta dosarul.

"Nu ştiu nici măcar la ce secţie este dosarul, procuroarea nu a vrut să-şi decline identitatea. Am făcut o cerere de audienţă la procurorul-şef Daniel Morar, la care am să fac plângere faţă de comportamentul abuziv al subordonaţilor săi", ne-a declarat Cristian Sârbu. Avocatul ne-a mai explicat că a venit singur la DNA pentru că i se pare normal ca Borcea să ştie înainte de a se întâlni cu procurorii în ce dosar urmează a fi audiat.

În cazul lui Cristian Borcea, DNA urmează să emită o nouă citaţie zilele următoare. Secretomania DNA ne-a fost confirmată şi de avocatul lui Gigi Becali, Cătălin Dancu, care ne-a declarat că nu ştie în ce calitate a venit clientul său la DNA. Specialiştii în Drept susţin că demersul DNA nu numai că este tardiv, în condiţiile în care mult-discutatele "blaturi" din fotbal chiar au existat, însă este foarte greu de dovedit traseul presupusei mite, fiind vorba de "bani negri" neînregistraţi în acte.

Iacov, "blat" cu procurorii?

Preşedintele FC Naţional, Constantin Iacov, ne-a declarat ieri că nu doreşte să comenteze despre situaţia dosarului de la DNA deoarece a făcut o înţelegere cu procurorii. "Am avut mai multe discuţii cu anchetatorii, la DNA, anul trecut. Nu pot să vă spun despre ce, dacă am făcut vreun denunţ, sau dacă am dat vreo declaraţie, doar am clarificat anumite probleme", ne-a spus Iacov. Preşedintele FC Naţional este cunoscut că a făcut mai multe denunţuri la DNA, anul trecut, în care îi reclama pe şefii Federaţiei de Fotbal din România şi pe cei de la Liga Profesionistă de Fotbal.

"Dosariada" sportului rege

Fostul patron al formaţiei Poli Ştiinţa Timişoara, Anton Doboş este, la rândul său, cercetat de poliţişti, într-un dosar de evaziune fiscală. Fostul internaţional este acuzat că ar fi înşelat statul cu 500.000 de dolari, prin nedeclararea ratelor de contract şi a primelor de joc pe care fotbaliştii le-au încasat în perioada 2002-2003.

De altfel, în urma sesizării Parchetului General de către ANAF, procurorii fac investigaţii şi într-un dosar privind presupuse infracţiuni în legătură cu transferul a şase fotbalişti de la FC Naţional la Poli Timişoara. Un alt dosar privind transferurile unor jucători, dar de această dată în străinătate, se află în lucru la DNA, fiind constituite nu mai puţin de 22 de comisii rogatorii.

Reţete de meciuri trucate în Liga 1

Fotbalul de la noi nu a dus niciodată lipsă de idei în privinţa meciurilor trucate. În general, blatul nu se face cu o întreagă echipă, ci cu trei-patru jucători, de obicei portari, fundaşi centrali sau atacanţi. Omul cu banii nu este niciodată o persoană implicată în clubul beneficiar, ci un intermediar care vine la stadion cu geanta şi stă în tribună, unde aşteaptă deznodământul partidei.

Dacă rezultatul este cel aşteptat, atunci se întâlneşte de obicei în afara arenei sau în vreo încăpere mai retrasă, unde dă geanta cu bani unui reprezentant al echipei care pierde intenţionat partida. Banii folosiţi sunt "negri", ei nefigurând în nicio evidenţă contabilă. O altă categorie de blaturi cunoscute sunt "reciprocităţile", dar în acest caz nu sunt bani la mijloc, întrucât fiecare echipă câştigă meciul de pe teren propriu, aşa că fiecare îşi trece în cont câte trei puncte sigure într-un sezon.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite