Dividende şi titluri gratuite pentru acţionarii băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bonificaţiile acordate de BCR, BRD şi Raiffeisen totalizează 825 milioane de lei Indiferent de nivelul profitului obţinut în 2007, primele bănci din sistem au ales să distribuie o parte

Bonificaţiile acordate de BCR, BRD şi Raiffeisen totalizează 825 milioane de lei

Indiferent de nivelul profitului obţinut în 2007, primele bănci din sistem au ales să distribuie o parte din acesta şi pentru fidelizarea acţionariatului. Fie că au decis să le acorde dividende în bani, fie în acţiuni gratuite, sumele alocate au fost de ordinul zecilor, chiar sutelor de milioane de lei.

Instituţiile de credit din top - BCR, BRD şi Raiffeisen Bank - au hotărât, în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor, să acorde acţionarilor dividende în valoare cumulată de 825 milioane de lei.

Cele mai mari bonificaţii, de la BRD

Astfel, BRD-Groupe Societe Generale va acorda cele mai mari dividende. Acţionarii băncii vor încasa un dividend de 0,59205 lei pentru fiecare titlu deţinut, cu 61% mai mult decât au primit anul trecut. Valoarea dividendului acordat de BRD în 2007, aferent profitului din anul anterior, se ridica la 0,36722 lei/acţiune. Valoarea totală a dividendelor distribuite de BRD în acest an se ridică la 412 milioane de lei şi ele se vor acorda din profitul net de 917 milioane de lei obţinut de bancă anul trecut.

Pe cea de-a doua poziţie în topul dividendelor se află Banca Comercială Română (BCR), care a decis o valoare a dividendului pe acţiune de 0,46678484 lei/acţiune faţă de 0,46427922 lei/acţiune pentru anul 2006. Valoarea dividendelor propuse a fi distribuite acţionarilor este de 369,9 milioane lei şi reprezintă 40% din profitul anual net stabilit în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

Cea mai mare bancă din sistem, în funcţie de valoarea activelor, a obţinut un profit net în valoare de 492 milioane lei (conform standardelor româneşti de contabilitate -RAS).Şi acţionarii Raiffeisen Bank România au aprobat, în Adunarea Generală a Acţionarilor desfăşurată ieri, dividende în valoare totală de 43 milioane lei, reprezentând 18% din profitul net realizat în 2007. Profitul net s-a ridicat la 239,3 milioane lei anul trecut, aproape dublu faţă de cel din 2006, de 121 milioane lei (RAS).

Valoarea dividendului aprobat ieri este de 0,0036 lei, urmând să fie impozitat potrivit legislaţiei în vigoare. Anul trecut, acţionarii au decis să nu acorde dividende din profitul obţinut în 2006, folosind profitul pentru rezerve legale şi pentru fondul pentru riscuri bancare generale.

În ceea ce priveşte Banca Transilvania, aceasta a decis să nu distribuie dividende în bani în acest an, în ciuda profitului-record obţinut în 2007.

UniCredit Ţiriac reinvesteşte profitul

Astfel, banca va continua şi în acest an politica de distribuire a acţiunilor gratuite pe care şi-a bazat creşterea în cei zece ani de când este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Fiecare acţionar va primi 68 de titluri gratuite pentru fiecare 100 de acţiuni deţinute. Acesta este cel mai mare număr de acţiuni gratuite distribuite în ultimii şase ani. În plus, fiecare acţionar va putea subscrie 5 titluri noi la preţul de 0,35 lei la 100 de acţiuni deţinute, suma totală pe care banca îşi propune să o strângă astfel de la acţionari fiind de 29 mil. euro.

A cincea bancă din sistem după valoarea activelor, UniCredit Ţiriac Bank, nu va plăti dividende din profitul obţinut anul trecut şi va folosi câştigurile în totalitate pentru dezvoltarea băncii. Astfel, UniCredit Ţiriac Bank îşi propune să deschidă 70 de noi unităţi în acest an.

Impozite mai mici pentru acţiunile gratuite

Societăţile pe acţiuni pot acorda acţionariatului dividende sub formă de bani sau de acţiuni gratuite. Acordarea de dividende sub formă de acţiuni gratuite în loc de cash constituie pentru foarte multe companii din România varianta potrivită de a-şi recompensa acţionarii, dar, în acelaşi timp, şi de a scăpa de impozitul care trebuie plătit Fiscului pentru fiecare dividend cash acordat.

Astfel, dacă în prezent impozitul pe dividende este de 16% pentru acţionarul persoană fizică şi persoană juridică, impozitul pe acţiuni gratuite este de 16% din valoarea lor de vânzare (impozitul la vânzarea acţiunilor) dacă acţiunile sunt vândute mai repede de un an şi de doar 1% dacă sunt deţinute mai mult de un an.

Deci, dacă ţinem acţiunile gratuite mai mult de 12 luni, vom "păcăli" Fiscul cu 15% din valoarea lor. Orientarea emitenţilor către acordarea de acţiuni în locul dividendelor cash este o politică tot mai des întâlnită în cazul companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti şi este posibil ca în următorii ani numărul celor care vor primi numerar să scadă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite